Ratni zločini

Objedinjene kazne zatvora osuđeniku za ubojstva Hrvata u Vitezu

Prvostupanjskom presudom iz lipnja 2015. Čoloman je bio oslobođen optužbi da je u travnju 1993. sudjelovao u ubojstvima hrvatskih civila u mjestu Počulica
Vijesti / Crna Kronika | 10. 02. 2020. u 17:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sud Bosne i Hercegovine je preinačio pravosnažnu presudu kojom je Jasmin Čoloman osuđen za zločine počinjene u Vitezu i presudu Općinskog suda u Zenici za druga kaznena djela, te mu izrekao jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju četiri godine i pet mjeseci, javlja BIRN.

Trećestupanjsko vijeće Suda BiH je u ožujku 2017. osudilo Čolomana na tri godine zatvora, nakon što je Apelacijsko vijeće zaključilo da je on, u svojstvu pripadnika Diverzantskog voda Sedme muslimanske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), 24. travnja 1993. sudjelovao u ubojstvima hrvatskih civila koji su bili zatočeni u Domu u mjestu Počulica (općina Vitez). U napadu na Omladinski dom u Počulici ubijeno je troje civila, dok ih je devet ranjeno.

Prvostupanjskom presudom iz lipnja 2015. Čoloman je bio oslobođen optužbi da je u travnju 1993. sudjelovao u ubojstvima hrvatskih civila u mjestu Počulica, a nakon žalbe Tužiteljstva BiH, Apelacijsko vijeće je ukinulo ovu presudu i obnovilo suđenje te mu izreklo kaznu od tri godine zatvora, koju je potvrdilo Trećestupanjsko vijeće.

Iz Županijskog tužiteljstva Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) su za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) potvrdili da je Općinski sud Zenica u listopadu 2019. godine Čolomanu izrekao jedinstvenu kaznu od godinu i pol zatvora zbog teške krađe te zbog posjedovanja droge i oružja.

Sud BiH je, odlučujući o Čolomanovom zahtjevu za nepravo ponavljanje postupka, donio odluku kojom se preinačavaju pravosnažne presude u dijelu odluke o kazni od tri godine, odnosno godinu i po zatvora, te mu je izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju četiri godine i pet mjeseci.

Osuđenom će, kako je navedeno iz Suda BiH, u kaznu biti uračunato vrijeme od 25. lipnja do 31. listopada 2014. godine, koje je proveo u pritvoru u kaznenom postupku za ratni zločin, kao i vrijeme provedeno na izdržavanju kazne zatvora izrečene presudom ovog suda od 29. prosinca 2017. pa nadalje, javlja BIRN.

Kopirati
Drag cursor here to close