Intervenirala policija

Novi napad na medicinare: "Sve ću vas pobiti"

Medicinari su pokušali smiriti spomenutu osobu, a kada u tome nisu uspjeli, pozvali su policiju, koja je odmah stigla na lice mjesta te obavila razgovor s napadačem.
Vijesti / Crna Kronika | 21. 07. 2023. u 17:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Medicinski radnici na području Unsko-sanskog kantona često su na meti napada nezadovoljnih pacijenata ili njima bliskih osoba, a jedan takav slučaj dogodio se u proteklu srijedu, kada je stariji muškarac prijetio smrću medicinarima u Hitnoj pomoći Doma zdravlja u Bužimu.

Prema informacijama iz te zdravstvene ustanove, on je doveo svoju majku kojoj je pozlilo, a potom je prijetio da će sve pobiti ako joj se nešto dogodi, pišu Nezavisne.

Medicinari su pokušali smiriti spomenutu osobu, a kada u tome nisu uspjeli, pozvali su policiju, koja je odmah stigla na lice mjesta te obavila razgovor s napadačem.Bu

"Protiv spomenutog lica pokrenute su zakonom propisane mjere i podnesena prijava zbog narušavanja javnog reda i mira te izricanja prijetnji prema drugim licima", kazali su u policiji.

Ovakvi događaji u zdravstvenim ustanovama na području Unsko-sanskog kantona nisu rijetkost, pa je tako nedavno jedan pacijent fizički nasrnuo na zaposlenike Doma zdravlja u Velikoj Kladuši koji su mu pružili pomoć. Ovaj događaj su snimile nadzorne kamere i on je potom okačen na društvene mreže, a na snimku se može vidjeti kako krupniji muškarac nasrće i udara dvojicu medicinara.

Pacijent je prije toga u besvjesnom stanju dovezen u Dom zdravlja nakon što je imao prometnu nesreću i pružena mu je adekvatna medicinska pomoć, a kada se osvijestio, napao je medicinare.

Sindikat zdravstvenih radnika USK se oglasio povodom ovakvih događaja priopćenjem te istaknuo da je krajnje vrijeme da medicinski radnici dobiju status službenih lica kako bi zakonski bili adekvatno zaštićeni.

Upozorili su kako su ovakve situacije dosta česte i da medicinari trebaju zakonsku zaštitu na svome poslu.

"U ovom slučaju medicinari su postupili kao pravi profesionalci, ispoštovali su sve protokole i pružili pacijentima adekvatnu pomoć. Sve ovo što se poslije dogodilo posao je nekih drugih organa", navode iz spomenutog sindikata.

Kopirati
Drag cursor here to close