Nema službenog stava

Ni riječi o Lijanoviću i Bahilju: Vlada prodaje vilu i diže novi kredit

Vijesti / Crna Kronika | 10. 09. 2014. u 14:32 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj 131. sjednici u Sarajevu, donijela dvije odluke koje se odnose na pomoć područjima FBiH stradalim u ovogodišnjim poplavama i klizištima.

Prvom odlukom je odobrila izdvajanje 100.000 konvertibilnih maraka iz ovogodišnjeg Proračuna, što predstavlja inicijalna sredstva za financiranje kadrovskih i materijalno-tehničkih pretpostavki za rad Federalnog fonda za pomoć područjima nastradalim od prirodne katastrofe u FBiH.

Donesena je i Odluka kojom je Federalnom ministarstvu financija odobrena raspodjela svih prikupljenih, kao i svih sredstava koja će biti prikupljena na posebnom namjenskom računu pod nazivom "Poseban transakcijski račun za uplatu sredstava za otklanjanje posljedica prirodne katastrofe i obnovu područja zahvaćenih prirodnom katastrofom", otvorenom kao podračun u okviru Jedinstvenog računa Trezora FBiH.

Realizirajući dogovor s mirovinskim udruženjima u FBiH, Federalna vlada je produžila do kraja 2015. godine važenje odluke o subvencioniranju troškova električne energije za socijalno najugroženije kategorije stanovništva.

Danas je utvrđen Prijedlog zakona o komasaciji, čiji je cilj omogućavanje stvaranja što većih i pravilnijih parcela radi ekonomičnije obrade, iskorištavanja i uređenja zemljišta.

Vlada Federacije BiH usvojila je danas Programski zadatak za izradu Studije opravdanosti opskrbe toplinskom energijom iz TE Kakanj područja do Sarajeva i Sarajeva Agenciji za privatizaciju u FBiH Vlada je dala saglasnost za prodaju objekta Vila "Bosanka" u Gradcu (Republika Hrvatska), te je usvojena Informacija Agencije o očitovanju županijskih tužiteljstava o počinjenim kaznenim djelima u postupku privatizacije i poslovanja gospodarskih subjekata.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije je, provodeći raniji zaključak Vlade FBiH, za današnju sjednicu predložilo, a Vlada donijela Uredbu o izmjenama Uredbe o osnovama organizacije i načinu poslovanja Agencije za reviziju privatizacije u FBiH.

Izmjenama se poboljšavaju uvjeti za učinkovit rad Agencije, te je, na ovaj način, Uredba usuglašena sa Zakonom o reviziji privatizacije državnog kapitala u gospodarskim društvima i bankama.

Naime, sada je iz Uredbe brisana odredba po kojoj je Agencija neprofitna organizacija. Uz to, izmijenjena Uredba propisuje da se sredstva za rad Agencije osiguravaju iz Proračuna FBiH, a na temelju financijskog plana koji treba biti usuglašen sa Zakonom o proračunima u FBiH. Izuzeće je financijski plan za 2014. godinu, kojeg Agencija mora sačiniti u roku od 30 dana od početka rada.
Federalna vlada donijela je Odluku kojom Agenciji za privatizaciju u FBiH daje suglasnost za prodaju objekta Vila "Bosanka" u Gradcu, Republika Hrvatska, koji se nalazi u pasivnoj podbilanci JP Željeznice Federacije BiH.

Vila "Bosanka" je površine 336 m2, a s pripadajućim zemljištem ukupna površina iznosi od 664 m2. Ovaj objekt će biti prodan na dražbi, a početnu cijenu će utvrditi vještak građevinske struke, priopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Vlada Federacije BiH donijela je Odluku o prihvaćanju zaduženja FBiH po Sporazumu drugog programskog zajma između BiH i Svjetske banke - Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD), u iznosu do 22.440.000 eura, što iznosi 60 posto ukupno odobrenih sredstava za Bosnu i Hercegovinu.

Sredstva su namijenjena za pružanje podrške proračunima za provođenje reformi unaprjeđenja poslovnog ambijenta u Bosni i Hercegovini putem olakšanja pokretanja poslovnih djelatnosti, pojednostavljivanja investicijskih procedura u oblasti inspekcije i gradnje, te pojednostavljivanje procesa prekogranične trgovine.

Zajam je odobren s rokom otplate od 25 godina i desetogodišnji grace period.

Doneseno je nekoliko odluka i rješenja iz oblasti kadrovske politike, a jednom od njih je za direktora Federalne uprave civilne zaštite, nakon provedene konkursne procedure, postavljen Fahrudin Solak, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Iako su danas uhićeni dopremijer Federalne vlade i federalni ministar, Jerko Ivanković Lijanović i Milorad Bahilj, federalna Vlada nije iznijela nikakav službeni stav o ovom događaju.

Također, sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu, sazvana na dva dana, prekinuta je popodne i bit će nastavljena sutra (četvrtak) u 10 sati.

Današnji dio protekao je u sjeni vijesti o uhićenju dopremijera Federacije i ministra trgovine.

To se osjećalo "u zraku" mada o uhićenju nije progovorena gotovo ni riječ na samom zasjedanju (nekoliko zastupnika dali su izjave novinarima uoči početka), navela je agencija Fena.

Kopirati
Drag cursor here to close