Uznemirujuće

Otrovali pse vrijedne više od 20.000 eura

Vijesti / Crna Kronika | 11. 01. 2023. u 13:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Nezavisne / Otrovali pse vrijedne više od 20.000 eura 

U trebinjskom selu Lapja, udaljenom desetak kilometara od grada, u utorak je nepoznata osoba ili više njih otrovali, najvjerojatnije kreozanom, osam lovačkih pasa, čiju vrijednost vlasnici procjenjuju na preko 20.000 eura, saznaju "Nezavisne novine".

Psi su vlasništvo trebinjskih lovaca Milana Ninkovića, Gorana Spasojevića i Srđana Mandića, ispred čije vikendice u Lapjoj su se nalazili i boksovi za ove pse, a svakoga od njih su, kako kažu, mogli dobiti od 2.000 do preko 5.000 eura jer su u pitanju mladi i izuzetno obučeni psi.

Namamio ih 

O monstruoznosti čina najbolje govore podaci da su svi psi bili u svojim boksovima, namjenski napravljenim za njih, a da ih je monstruozni ubojica kroz rešetke namamio na otrovanu džigericu čiji ostaci se vide u boksovima, gdje su kasnije nesretne životinje povraćale.

"O monstruoznosti govori i podatak da je jednom od vlasnika pasa, našem drugu Goranu, toga dana bila sahrana oca, tako da je ubojica, kojem je na ruku išlo i veliko nevrijeme, iskoristio taj bolni trenutak, znajući da smo svi mi otišli na posljednji ispraćaj", kaže izuzetno potreseni Milan Ninković za "Nezavisne novine".

Kaže da nema cijene kojom bi se mogla nadoknaditi praznina za njihovim psima, jer se svi lovci izuzetno vežu sa životinje koje ih vjerno prate i pomažu.

Napominjući da se sve ovo najvjerojatnije dogodilo još u ponedjeljak, a da su u utorak ujutro zatekli ovaj strašni prizor, on tvrdi da nikoga nepoznatog ni mještani nisu vidjeli, ali da je ubojica pasa mogao doći pješice s bilo koje strane kuće ispred koje su psi.

Opasnost i za djecu 

Kaže da ni on, niti njegovi prijatelji nisu imali sukobe ni sa kim, ali i da jesu, nije način da im se netko sveti preko nedužnih životinja kojima ovo nije prvi put da stradaju trovanjem u posljednjih par mjeseci.

"Do sada je od rujna otrovano više od dvadeset najviše lovačkih, ali i seoskih pasa i nitko to do sada nije pokretao, tko zna zašto, iako ovaj slučaj da se baci otrov ispred kuće, gdje se sa psima igra po desetoro djece, do sada čini mi se, nigdje nije dogodio i ne mogu ni da pomislim što se moglo dogoditi jer su se naša djeca uvijek igrala sa psima", dodaje gotovo kroz suze Ninković.

Njegovi prijatelji lovci dodaju da otprilike i poznaju mjesta na koje se sipaju otrovi lovačkim psima, tako da u Trebinjsku šumu nisu već godinu dana išli u lov zbog toga, ali i na mnoge druge lokalitete, uglavnom na takozvanim "stazama svinja", odnosno, šumskim putevima kojim se kreću krda divljih svinja.

Veterinarka u šoku 

Ukazuje li ta priča na nečiju bolesnu ljubomoru ovi lovci ne žele komentirati, ali da je ovaj čin i bolestan i zastrašujući suglasan je svatko tko je ovo vidio, pa se u veterinarka Danica Milić, koja je došla po nalogu okružnog tužitelja, zaprepastila kada je stigla na mjesto događaja.

Foto: Nezavisne / Otrovali pse vrijedne više od 20.000 eura 

"Ovo je strašno i nečuveno", kazala je Milić odmah po dolasku, pojasnivši novinarima da za sada sumnja na trovanje kreozanom, što je i očigledno, jer je njegova žuta boja vidljiva u svakom boksu, a žuta su i dva uzorka mesa koja su veterinari izuzeli radi daljeg vještačenja.

"Teško je ovaj otrov sprati bez žive sode i cijelo se dvorište i boksovi moraju time vrlo pažljivo očistiti, jer kreozan je upio i beton i sve ove daske, tako da se mora dobro i detaljno sve očistiti", kazala je Milić za "Nezavisne novine".

Kod lovaca, a naročito vlasnika kuće Srđan Mandić i nakon što se sve okonča, nakon što uklone leševe svojih pasa i očiste dvorište i boksove, ostaje ogromna bojazan da nije ostalo negdje otrova po dvorištu u kome se igraju njihova djeca i oni često borave.

"Ubojica pasa očigledno nije mislio na to", dodaje na kraju Ninković.

Kopirati
Drag cursor here to close