Vijeće ministara

Napad u Zvorniku (još) nije terorizam

Vijesti / Crna Kronika | 21. 05. 2015. u 19:13 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Istina je ono što će istraga utvrditi, a ne ono što ja mislim'', rekao je medijima ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić nakon što je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine razmatralo i primilo k znanju Informaciju o stanju u Zvorniku i akciji 'Ruben', koja bi trebala biti dostavljena Zastupničkom domu državnog parlamenta na razmatranje.

Opis događaja

Mektić je na pres-konferenciji nakon sjednice rekao kako je to ministarstvo prikupilo niz podataka u kojima su opisane relevantne činjenice i ono što je prikupljeno sve od materijalnih dokaza i osnovanih pretpostavki vezano za napad u Zvorniku.

Ponovio je činjenice u vezi s napadom na policijsku stanicu u Zvorniku kada je Nerdin Ibrić ubio jednog, a ranio dvojicu policajaca, nakon čega je u razmjeni vatre i on lišen života.

Naveo je da je nakon toga, tijekom pretresa određenih prostorija nađeno niz mobilnih telefona, kartica, CD-ova, disketa, određenih vrsta pisanog materijala, uniformi, USB-ova...., a izuzeta je i određena količina naoružanja, te dosta računalne opreme, računala, lapotopa. To će, po njegovim riječima, biti predmet vještačenja.

''Imamo opis događaja, što se dogovodilo, ali je suština da utvrdimo postoji li određena organizirana pozadina svega toga, postoje li osobe koje su ovo organizirale, nagovorile, poticale, eventualno financirale'', kazao je Mektić, ističući kako je potrebno izvršiti sva potrebna vještačenja sve te oduzete opreme kako bi se mogao dati konkretan odgovor na ovo pitanje.

''Je li govorio ili nije govorio...''

Mektić je kazao kako se na Vijeću ministara nisu htjeli baviti bilo kakvim kvalifikacijama, to su prepustili nadležnim institucijama koje se bave istraživanjem ovog slučaja.

''Po završetku istrage od Tužiteljstva vidjet ćemo što se odvijalo vezano za čitav ovaj događaj'', kazao je Mektić.

Na novinarsko pitanje je li utvrđeno da je Ibrić u policijsku stanicu ušao s puškom i s riječima „Allahu ekber“, ministar Mektić je kazao da na Vijeću ministara nisu utvrđivali način i pojedinosti izvršenja samog ovog kaznenog djela.

''Je li govorio ili nije govorio utvrdit će se tijekom istrage'', kazao je Mektić.

Po njegovim riječima, da bi se vidio pravi motiv izvršenja ovog kaznenog djela potrebno je izvršiti vještačenje svih oduzetih i izuzetih stvari i predmeta.

Upitan stoji li i sada pri svojoj ranijoj izjavi da se radi o terorizmu, odgovorio je da je njegovo osobno mišljenje da se radi o kaznenom djelu terorizma zato što je došla osoba u policijsku postaju, nasumice pucala po ljudima koje nije ni poznavala, ni vidjela.

''Istina je ono što će istraga utvrditi, a ne ono što ja mislim'', kazao je Mektić.

Govoreći mjerama i radnjama koje su poduzimane u RS-u pod kodnim nazivom 'Ruben', naveo je da su zatražili informacije od svih sigurnosnih agencija unutar BiH.

Po njegovim riječima, kompletan slučaj je vodilo i sada vodi Specijalno tužiteljstvo RS-a i ''oni su izdali naredbu da se preduzmu ove mjere prema 32 osobe na različitim lokacijama''.

Naredbe suda

''Postojala je naredba Specijalnog tužiteljstva, MUPRS-a je postupio prema tim naredbama i imali su naredbe Okružnog suda u Banja Luci da se izvrši pretres prostorija i drugih objekata u vlasništvu ili u posjedu tih osoba za koje je Specijalno tužiteljstvo dalo nalog da se pokrene istraga'', kazao je Mektić.

Po njegovim riječima, u pritvoru su ostale dvije osobe koje se terete za neovlašteno držanje, proizvodnju i promet oružja čije držanje nije dozvoljeno u posjedu građana, odnosno fizičkih lica.

''Bilo je jako puno medijskih i drugih vrsta informacija u kojima se govorilo da je upotrebljena neproporcionalna sila, da je prenaglašena upotreba sile, odnosno upotrebljena prekomjerna sila, pa do toga da su pojedine osobe u čitavoj akciji diskriminisane ili vrijeđane, omalovažavane po osnovu vjerske pripadnosti, po osnovu oblačenja i njihovog ponašanja'', rekao je Mektić.

Dodao je da su razmatrali i takvu informaciju Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac je kazala kako je to ministarstvo, po zaključku Vijeća ministara, trebalo ispitati je li došlo do eventualnog narušavanja ili ugrožavanja ljudskih prava povratničke populacije, a zaključak je uslijedio nakon provedene akcije 'Ruben'.

Podsjetila je da je Ministarstvo odmah zatražilo informaciju o ovim događanjima od Specijalnog tužiteljstva RS-a i od MUPRS-a, a predstavnici Ministarstva su posjetili općinu Srebrenica i u selu Gladovići obitelj Rame Kadrića.

Proizveden strah

''Dobili smo povratne informacije od Specijlanog tužiteljstva RS-a kao i od MUP-a RS-a, vrlo kratke informacije o privedenim osobama, o onome koje je zadržan u pritvoru, tko je pušten, s jednom rečenicom da ni prema jednom koji je uhićen, odnosno priveden, nije bilo primjedbi na njegov način privođenja. Odnosno, nije bilo primjedbi na ponašanje pripadnika policije RS-a koji su ih privodili'', kazala je ministrica Borovac.

S obzirom na to da su iz Ministarstva pitali je li bilo eventualno narušavanje ljudskih prava povratničke populacije, ministrica Borovac je kazala da su zaključili da nisu dobili adekvatan odgovor niti od Specijalnog tužiteljstva niti od MUPRS-a.

''Pitanje je da li sada u ovaj proces uključivati i ombudsmena koji ima pravo napraviti specijalni izvještaj na osnovu ovih nalaza. Ombudsmen za ljudska prava bit će upoznat s ovom informacijiom i na njemu ostaje hoće li poduzeti određene aktivnosti ili ne'', kazala je Borovac.

Istaknula je da poštivanje ljudskih prava mora biti stavljeno u prvi plan, bez obzira na to kakve se aktivnosti provode.

''Mi smo utvrdili da je došlo do uznemiravanja, da je proizveden strah kod ove populacije i potvrdili smo da je ova policijska akcija narušila pravo povratničke populacije, njihovu osobnu i kolektivnu sigurnost'', kazala je Borovac.

Kopirati
Drag cursor here to close