Istraga

Nakon pisanja Bljeska, SIPA traži tko je prodao Talijanu oružje

Vijesti / Crna Kronika | 05. 10. 2016. u 10:57 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu u suradnji s Graničnom policijom BiH, po naredbama Suda i Tužiteljstva BiH započeli su danas pretrese određenih objekata na području Sarajeva, u vezi sa spornom snimkom koja je osvanula u medijima, a vezana je za ilegalnu trgovinu oružjem iz Bosne i Hercegovine u Italiju.

Podsjećamo, u ponedjeljak smo objavili kako su talijanski novinari snimili priču o kupovini oružja u Sarajevu i Mostaru te o jednostavnom prelasku granice nakon obavljene kupovine.

Luigi Pelazza novinar popularne talijanske emisije Le Iene objavio je prilog pod naslovom ''Gdje ISIS kupuje oružje za napad na Europu''.

Na početku reportaže koja traje skoro 19 minuta, Pelazza je otputovao u Sarajevo kako bi pokazao lakoću kojom potencijalni teroristi ISIS-a mogu nabaviti oružje i prebaciti ga u Europu.

Na snimkama skrivene kamere snimao je susret sa svojom ''vezom'' u BiH koja ga je povezala s prodavačima oružja u raznim dijelovima BiH. Njegova veza iz BiH ugostila ga je u svojoj kući, gdje mu je ispričala o svojoj kriminalnoj prošlosti u Italiji, sadašnjem životu u Sarajevu i o tome kako su navodno nedavno prokrijumčarili 500 komada automatskih pušaka AK-47 u Nizozemsku.

Pelazza je kupio i pušku od nepoznatih osoba negdje sjeverno od Mostara. Njezinu preciznost je isprobao na lokaciji 15 kilometara sjeverno od Mostara izvan naselja Vojno pored Neretve. Pušku je prije toga platio 75 eura od obitelji kojom je, kao i svim svojim sugovornicima, sakrio lice.

Osim ove puške Pelazza je probao strojnice, automatsku pušku AK-47, ručne granate, pištolj … a neke od njih je i kupio. Na kraju mu je ovaj ''domaćin'' objasnio kako da prošverca oružje u automobilu, na koje granične prijelaze da ide i kakav miris da koristi kojim može zavarati pse da ne otkriju barut.

Kopirati
Drag cursor here to close