UNO BiH

Na sarajevskom aerodromu oduzeti lijekovi i suplementi u vrijednosti od 47 tisuća KM

Tom prilikom je izvršen pregled prtljaga stranog državljanina, koji je u BiH doputovao iz Republike Srbije redovnom avionskom linijom Beograd - Sarajevo.
Vijesti / Crna Kronika | 01. 12. 2023. u 13:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovlaštena službena lica UNO su oduzela veću količinu robe čiji je uvoz ili izvoz zabranjen, ograničen ili zahtijeva posjedovanje dozvole prema važećim propisima u BiH.

Na Aerodromu Sarajevo ovlašteni službenici UNO u suradnji sa službenicima Granične policije BiH oduzeli su veću količinu lijekova, suplemenata i druge robe, za koju su potrebne posebne dozvole za uvoz u BIH. Ukupna vrijednost oduzete robe procjenjuje se na iznos od 47.000 KM.

Aktivnosti su provedene od strane Zajedničkog tima CCP/AIRCOP (uspostavljenog u okviru projekta UNODC-a za promoviranje vladavine prava i dobrog upravljanja kroz ciljane mjere jačanja graničnih kontrola u lukama i aerodromima u Jugoistočnoj Europi). Tom prilikom je izvršen pregled prtljaga stranog državljanina, koji je u BiH doputovao iz Republike Srbije redovnom avionskom linijom Beograd - Sarajevo.

Foto: PR / Oduzeti lijekovi i suplementi

Prilikom kontrole kod lica je pronađena i oduzeta veća količina robe čiji je uvoz ili izvoz zabranjen, ograničen ili zahtijeva posjedovanje dozvole prema važećim propisima u BiH, kao i robe stranog porijekla komercijalnog karaktera koja prilikom ulaska u carinsko područje BiH nije prijavljena carinskim organima. Riječ je o lijekovima, infuzijama, suplementima, kremama za sunčanje i drugoj robi, čija se ukupna vrijednost procjenjuje se na iznos od 47.000,00 KM. Protiv učinioca opisanih nezakonitosti su poduzete zakonom propisane mjere i radnje.

Prilikom poduzimanja mjera iz svoje nadležnosti od strane ovlaštenih službenih lica UNO korištena je specijalizirana oprema, donirana od strane Veleposlanstva SAD-a u BiH, putem Programa EXBS, kao i od strane UNDP/UNODC-a.

Kopirati
Drag cursor here to close