Ubijeni Hrvati

U masovnoj grobnici kod Bugojna uočeni posmrtni ostaci najmanje tri žrtve

Posmrtni ostaci na ovom lokalitetu otkriveni su prošlog tjedna prilikom izvođenja građevinskih radova na privatnoj parceli.
Vijesti / Crna Kronika | 23. 07. 2020. u 14:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Masovna grobnica otkrivena je prilikom ekshumacije na lokalitetu Tvrdulja koji se nalazi na području Rostova, Općina Bugojno.

Do sada su u ovoj grobnici uočena tijela najmanje tri žrtve, a na osnovu dokumenata koji su pronađeni uz posmrtne ostatke postoje jasne indicije da se radi o žrtvama hrvatske nacionalnosti koje su 1993. godine nestale na području Bugojna. Koliko žrtava se nalazi u ovoj grobnici bit će poznato nakon okončanja ekshumacije.

Posmrtni ostaci na ovom lokalitetu otkriveni su prošlog tjedna prilikom izvođenja građevinskih radova na privatnoj parceli.

Ova ekshumacija u nekoliko navrata je obustavljena zbog nevremena te će se, ukoliko ne bude okončana u četvrtak, nastaviti i u narednim danima.

Posmrtni ostaci žrtava će nakon ekshumacije biti prebačeni u prosekturu groblja Prahuljeu Travniku radi kriminalističko – tehničke obrade i izuzimanja koštanih uzoraka kako bi se utvrdio identitet žrtava.

Ekshumacijom na terenu rukovodi Tužiteljstvo BiH, a na lokaciji se nalaze i liječnik patolog sudske medicine, predstavnici Instituta za nestale osobe BiH i ICMP BiH, te radnici i mehanizacija, a lokaciju osiguravaju policijski uposlenici MUP-a SBK, priopćeno je. 

Kopirati
Drag cursor here to close