26. srpanj

Na Kosovu dan žalosti zbog poginulih u prometnoj nesreći u Hrvatskoj

Osmani je prekinula posjetu Japanu i sutra će doputovati na Kosovo
Vijesti / Crna Kronika | 25. 07. 2021. u 18:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani proglasila je ponedjeljak, (26. srpanj), danom državne žalosti radi odavanja počasti građanima Kosova, koji su tragično poginuli u prometnoj nesreći u Hrvatskoj.

Prekinula posjetu Japanu

Zbog ovog tragičnog događaja, Osmani je prekinula posjetu Japanu i sutra će doputovati na Kosovo, piše Anadolija.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković stigao je u Slavonski Brod. Nešto prije 20 sati očekuje se i dolazak kosovskog premijera koji će se sastati s Plenkovićem i obići unesrećene u Bolnici.

Plenković: Učinit ćemo sve što treba

Plenković je nakon dolaska u Brod dao kratku izjavu pred bolnicom.

"U nesreći koja se oko 6:20 dogodila na autocesti kod Slavonskog Broda živote je izgubilo deset ljudi. Zahvaljujem ravnatelju Samardžiću, zahvaljujem veleposlaniku Kosova, zastupnici u saboru gospođi Prljaskaj, ministrima Berošu, Božinoviću, svim liječnicima i sestrama koji su učinili maksimalne napore kako bi pomogli ozlijeđenima. Večeras očekujemo i premijera Kosova Kurtija, njegove ministre. Hrvatska vlada i službe će učiniti sve da pomognu unesrećenima. Samo je jedan od ozlijeđenih u Zagrebu, ostali su u bolnici u Slavonskom Brodu, a oni koji nisu ozlijeđeni su u pansionu Stvarno jako teška nesreća, već dugo godina ovakvu nesreću nismo imali. Učinit ćemo što god treba, vidjet ćemo s premijerom. Pomoći ćemo gdje god možemo, u troškovima ovdje, u sukcesivnom povratku na Kosovo. Sve ćemo pomoći, gdje god treba. Ostat će koliko god treba. Pobrinut ćemo se da se svi osjećaju ugodno ovdje", rekao je Plenković.

 

U prometnoj nesreći koja se dogodila na autoputu kod Slavonskog Broda u Hrvatskoj, kada je autobus sa 69 putnika sletio s puta, desetero ljudi je poginulo, a 15 je teško ozlijeđeno.

Autobus kosovskih registracijskih oznaka bio je na relaciji Frankfurt - Priština, prijevoznika Deva Tours sa sjedištem u Prištini.

Sućut iz BiH

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić je izrazio sućut predsjednici Kosova Vjosi Osmani i obiteljima poginulih u prometnoj nesreći koja se dogodila danas u Hrvatskoj.

"Poštovana predsjednice Osmani, u ime građana Bosne i Hercegovine i u moje osobno ime, primite najdublje izraze iskrenog saučešća povodom stradanja građana Kosova, koje je duboko potreslo sve građane Bosne i Hercegovine. Dozvolite da vas zamolim da naše izraze sućuti prenesete obiteljima preminulih. Nadamo se da će u ovim teškim trenucima iznaći snage da se izbore s bolom i tragedijom koja se nadvila nad sudbinom njihovih najbližih", poručio je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.

Kopirati
Drag cursor here to close