"Vijeđa zdrav razum"

Mostarska udruga: Zločin u Križančevu Selu sveden na jednog vojnika

"Presudom Suda BiH sveden je na razinu pojedinačne odgovornosti Almira Sarajlića, običnog vojnika koji je bio pripadnik 325. brdske brigade Armije RBiH", priopćeno je.
Vijesti / Crna Kronika | 20. 09. 2023. u 15:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Presudu za zločine u Križančevom selu nazivamo ponižavajućom i smatramo kako ista, pored obitelji žrtava i stradalnika Domovinskog rata, vrijeđa zdrav razum svakog čovjeka, svakog branitelja kojemu je stalo do izgradnje trajnog mira i suživota u BiH", priopćeno je iz Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO Herceg-Bosne središnjica Mostar.

Kako ističu, nepravomoćna presuda koju je izrekao Sud BiH osudivši za zločine nad Hrvatima u Križančevu Selu tek jednog vojnika takozvane Armije RBiH je sramotna.

"Iako je jasno kako je zločin nad 64 Hrvata među kojima je bilo i 12 zarobljenih pripadnika HVO-a, izveden u sklopu operacije 'Krvavi Badnjak' kao posljednji pokušaj vojske koja sebe naziva Armijom RBiH da etnički od Hrvata očisti Lašvansku dolinu, bio pomno planiran i bio je jedan najmasovniji zločin nad Hrvatima u Središnjoj Bosni. Presudom Suda BiH sveden je na razinu pojedinačne odgovornosti Almira Sarajlića, običnog vojnika koji je bio pripadnik 325. brdske brigade Armije RBiH. Gdje su oni koji su naredili i zapovijedali operacijom? Ovom presudom nisu ništa ni čuli ni vidjeli ni kaznili", stoji u priopćenju.

Navode kako ovakvim presudama Sud BiH produbljuje bol i patnju Hrvata Središnje Bosne.

"Mi hrvatski branitelji dižemo glas osude za ovakve i slične presude koje se ponavljaju ili ih nikako nema i tražimo od mjerodavnih da se više ne događaju. Ne želimo izazivati nacionalne i vjerske netrpeljivosti, a tražimo poštivanje drugog i drugačijeg. Hrvatski narod i hrvatski branitelji su prvi stali u obranu svoje Domovine Bosne i Hercegovine. Preživio je narod mnoga poniženja i nepravde do sada ali sad kažemo NE!!! Tako više ne može i ne treba biti", priopćeno je iz Udruge.

Kopirati
Drag cursor here to close