Županijski sud u Mostaru

Mostarcu određen pritvor: Osumnjičen za pljačku banke

Za to kazneno djelo može se izreći kazna zatvora u trajanju od 3 (tri) godine ili teža kazna.
Vijesti / Crna Kronika | 27. 12. 2023. u 15:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na prijedlog Županijskog tužiteljstva HNŽ Mostar, rješenjem Županijskog suda u Mostaru od 22.12.2023. godine, određen je pritvor u trajanju od najdulje 1 (jedan) mjesec, prema osumnjičenom Mariu Brkiću (1990.), iz Mostara, zbog postojanja osnovane sumnje da je kao supočinitelj počinio kazneno djelo "Razbojništvo" KZ F BiH u stjecaju sa kaznenim djelom "Neovlašteno nabavljanje, držanje ili prodaja oružja ili bitnih dijelova za oružje" Zakona o oružju i streljivu HNŽ i kaznenim djelom "Nedopušteno držanje oružja ili eksplozivnih tvari" KZ F BiH.

Velik iznos

Osumnjičenom Mariu Brkiću se stavlja na teret da se dana 1.9.2023. godine oko 13:15 sati u Mostaru, na adresi Bišće polje bb, zajedno sa njemu poznatom muškom osobom, dovezao motociklom marke "Gilera", kojim je upravljao osumnjičeni, nakon čega su sa kacigama na glavi, rukavicama na rukama i pištoljima u rukama ušli u prostorije banke Z.B., gdje je Mario Brkić, prvi ušao u banku držeći pištolj u ruci, a odmah za njim i druga maskirana NN muška osoba, nakon čega je osumnjičeni, držeći pištolj u ruci, isti usmjerio prema djelatnicima, govoreći "ovo je pljačka", da bi potom razoružao djelatnika zaštitarske tvrtke S. R. i od istog uzeo pištolj marke HS, te mu je naredio da legne na pod, dok je druga maskirana NN osoba ušla iza pulta, usmjerila pištolj u djelatnika banke S.M., govoreći mu "ovo je pljačka", a zatim je NN osoba uzela torbu, te novac spremljen u ladici u iznosu od 50.598,00 KM, vlasništvo banke Z. B., stavila u torbu, nakon čega se udaljila iz prostorija banke prema motoru gdje ga je čekao osumnjičeni Mario Brkić, pa kako motocikl nije uspio staviti u pogon, uz prijetnju pištoljem, zaustavio je nailazeće vozilo "Cady" i djelatnike poduzeća "HP I.", izbacio iz vozila, te su napustili mjesto događaja sa otuđenim i prisvojenim novcem, zajedno u otuđenom vozilu.

Povratnik

Osumnjičeni se dalje tereti da je dana 20.12.2023. godine, u 8:30 sati u ulici Gojka Vukovića br. 98, u Mostaru, prilikom pretresa kuće, bez odobrenja posjedovao pištolj marke "Bereta XPX", te spremnik sa 15 komada streljiva 9 x 19 mm, 12 komada raznog streljiva, raznih kalibara, pakovanja sa streljivom raznih kalibara 77 komada metaka, koje streljivo i pištolj su mu oduzeli prilikom pretresa policijski službenici PU Mostar.

Osumnjičeni Mario Brkić je povratnik u vršenju ove vrste kaznenih djela, a zbog istog kaznenog djela izdržavao je i kaznu zatvora.   

Županijski sud u Mostaru je ocijenio da je sasvim utemeljeno i opravdano određivanje pritvora osumnjičenom Mariu Brkiću, iz razloga jer postoje naročite okolnosti koje opravdavaju bojazan da će ponoviti kazneno djelo, a za to kazneno djelo može se izreći kazna zatvora u trajanju od 3 (tri) godine ili teža kazna.  

Županijsko tužiteljstvo HNŽ u suradnji sa MUP-om HNŽ - PU Mostar nastavlja sa poduzimanjem istražnih radnji u ovom predmetu u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti pod kojima su počinjena ova kaznena djela.

Napomena

Prema načelu pretpostavke nevinosti iz čl. 3. st. 1. ZKP-a F BiH, svatko se smatra nevinim za kazneno djelo dok se pravomoćnom presudom suda ne utvrdi njegova krivnja, radi čega potvrđivanje optužnice protiv određene osobe za konkretno kazneno djelo, ne predstavlja njenu kaznenu odgovornost za počinjenje kaznenog djela, jer se krivnja počinitelja utvrđuje pravomoćnom presudom.

Kopirati
Drag cursor here to close