Provalna krađa

Mostar: Iz univerzitetske biblioteke ukradena sva informatička oprema

Vijesti / Crna Kronika | 17. 11. 2014. u 09:12 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Val provalnih krađi je nastavljen. U nedjelju je prijavljena provala i krađa u biblioteku Univerziteta 'Džemal Bijedić' u Mostaru iz koje je odnesena informatička oprema.

Kako je iz MUP-a HNŽ priopćeno za Bljesak.info otuđeno je šest računara, pet UPS jedinica, dva printera, telefon - fax. Službenici Odjela krim. policije na mjestu događaja uradili su očevid, a provode se dalje mjere i radnje kako bi se došlo do počinitelja.

Ovim povodom kontaktirali smo i rukovodstvo Univerziteta gdje je za Bljesak.info rečeno kako ovo nije prva provalna krađa.

"Do sada je izvršeno više provalnih krađa, te dva pokušaja podmetanja požara. Šteta koju ova visokoškolska ustanova trpi je ogromna, a do sada nijedan počinitelj nije pronađen. Hoće li policija učiniti dodatne napore, pa tomu stati ukraj, ne znamo. Znamo da nastavni proces trpi, te se krpimo kako znamo jer nam je nanesena ogromna materijalna šteta ne samo ovom krađom, nego i krađama prije toga", navode sa Univerziteta 'Džemal Bijedić'.

Zna se da je počinitelj ili više njih provalio zaštitnu rešetku na vratima, te je obijeno nekoliko vrata unutar biblioteke, a potom su otuđene navedene stvari. Treba istaknuti kako je prostor kampusa Univerziteta otvoren, te ne postoje nikakve ograde ili slične zapreke kako bi prostor bio barem malo zaštićeniji.

"Svako malo građani su svjedoci kako se dio po dio zida prema Titovoj ulici ruši kako bi se dobio pristup ugostiteljskim objektima koji rade pod sumnjivim okolnostima. Također, tijekom noći se skupljaju različite grupe mladih ljudi, te njihova druženja traju do ranih jutarnjih sati, a dogode se i razbijanja stakala, na kraju i do ovakvih krađa", navode sa Univerziteta.

Kopirati
Drag cursor here to close