Očistite dimnjake na vrijeme

Mostar: Gorjela tri dimnjaka

Četiri požara dogodila su se u Mostaru u protekla 24 sata.
Vijesti / Crna Kronika | 18. 12. 2018. u 08:43 A.Z. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 

Tri dimnjaka gorjela su u protekla 24 sata na području Mostara. Naime do prvog požara došlo je oko 13 sati u Zagrebačkoj ulici, drugi dimnjak zapalio se oko 20 sati u Dubrovačkoj ulici, dok je treći planuo u 23 sata na Bijelom brijegu.

Tijekom jučerašnjeg dana izgorio je i osobni automobil koji se zapalio u vožnji.

Kako prepoznate požar dimnjaka?

Na požar u dimnjaku upućuju različiti pokazatelji. Ako izađete van možete primijetiti da se iz dimnjaka dimi crni dim, kojeg ponekad prate čak i leteće iskre ili manji plamenovi. Požar dimnjaka prati i sve glasnije pucketanje. Dakle, kada čujete tutnjavu u dimnjaku vam mora odmah postati jasno da se sprema požar, stoga morate brzo djelovati. Drugi znakovi požara dimnjaka su još vruće rozete, slabije sagorijevanje, neugodan miris u kući, topli zidovi dimnjaka itd.

Požar u dimnjaku - zovite vatrogasce !

Čim primijetite prve znakove požara nazovite vatrogasce. Iako ćete možda već prije njihovog dolaska situaciju riješiti sami, je svejedno veoma bitno da nazovete telefonski broj 193, jer se požari dimnjaka često razvijaju veoma brzo. Zatvorite vrata dimnjaka i tako spriječite opskrbu kisikom. Ako se u blizini dimnjaka nalaze zapaljivi predmeti, uklonite ih. Osim toga, odmah obavijestite sve sustanare ili susjede jer postoji velika opasnost od nastanka ugljikovog monoksida.

U dimnjak ne ulijevajte vodu!

Iznimno je bitno da u dimnjak ne ulijevate vodu. Naime, tijekom požara dimnjaka voda se odmah mijenja u paru te jako poveća svoj volumen. Iz jedne litre vode nastane i do 1700 litara pare, što može dovesti do eksplozije u dimnjaku. Zbog pokušaja gašenja vodom su se srušili već brojni dimnjaci. Najbolje je da pričekate vatrogasce koji su stručno obučeni za gašenje požara.

Dimnjaci nakon požara zahtijevaju temeljiti pregled

Također manji požari dimnjaka često za sobom puste posljedice. Iako vam se možda čini da je na prvi pogled sve u redu, ipak je dimnjak najvjerojatnije oštećen. Nakon požara u dimnjaku morate obavezno nazvati dimnjačara koji će temeljito pregledati cijevi i zidove dimnjaka te prikladno djelovati.

Ne zaboravite, najbolja je prevencija očistiti dimnjake na vrijeme.

Kopirati
Drag cursor here to close