Ulična banda

Mostar: Banda maloljetnica pretukla 13-godišnju djevojčicu, roditelji traže istragu

Roditelji maloljetnice su zaprijetili kako će uzeti stvari u svoje ruke te se obračunati ako se nastavi nasilje, a institucije ne budu reagirale.
Vijesti / Crna Kronika | 22. 04. 2018. u 17:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nedugo nakon što je početkom mjeseca pretučena jedna trinaestogodišnja djevojčica, Mostarom je započelo kružiti pismo koje je napisala skupina neimenovanih roditelja upozoravajući na postojanje vršnjačkoga nasilja navodne ulične bande sastavljene od osam maloljetnih nasilnica, piše Večernji list.

To je pismo upućeno na brojne adrese, od policije, preko gradskih vlasti, do Ureda ombudsmana, te je zatraženo hitno poduzimanje zajedničkih mjera.

 U suprotnom su roditelji zaprijetili kako će uzeti stvari u svoje ruke te se obračunati ako se nastavi nasilje, a institucije ne budu reagirale.

Slomljena ruka

 Najprije je, prema dostupnim informacijama, iza X. osnovne škole u poslijepodnevnim satima 7. travnja ove godine pretučena maloljetna djevojčica kojoj se navode inicijali i objašnjava kako je riječ o 13-godišnjakinji. Ta je djevojčica završila s prijelomom ruke.

Nije utvrđeno tko je pretukao tu djevojčicu, no u pismu su roditelji naveli kako iza napada najvjerojatnije stoji ulična banda u Mostaru koja sebe naziva UB9 (u pismu su navedena i imena tih maloljetnih djevojčica).

Te se djevojčice, prema dostupnim informacijama, oblače slično te imaju dukseve i jakne s kapuljačama. Navodno su te djevojčice na društvenim mrežama komentirale nakon napada na djevojčicu u školskom dvorištu “kako je trebala umrijeti”, a djevojčica je završila s prijelomom ruke. Kako se neslužbeno doznaje, nakon toga su informirane škola i policija o izgredu te je konačno 10. travnja upućeno pismo koje je dostavljeno ravnatelju policije Hercegovačko-neretvanske županije, Centru za socijalni rad, Odjelu za društvene djelatnosti grada Mostara te ravnateljima više mostarskih osnovnih škola Antuna Branka Šimića, III. osnovne škole, IV. osnovne škole, Osnovne škole Ivana Gundulića, VI. osnovne škole, zatim Osnovne škole Silvija Strahimira Kranjčevića, Ilije Jakovljevića, Petra Bakule, Udruzi “Naša djeca”, OESS-u, Uredu ombudsmana - Odjelu za praćenje prava djece i Vijeću mladih Mostar. 


Iz MUP-a su za Večernjak potvrdili kako je stiglo pismo te da će Kriminalistički odjel ispitati navode. S obzirom na to da je riječ o maloljetnicima, potrebna je posebna pozornost, objasnili su iz policije. Roditelji upozoravaju kako su, međutim, članice te ulične bande “nemilosrdne, devijantnoga ponašanja te sklone konzumiranju alkohola”.

 Zajednička akcija

''Njihovo nasilno ponašanje je usmjereno prema svim neistomišljenicima, posebno mirnijim djevojčicama koje na bilo kakav način pokažu da ne odobravaju njihovo ponašanje'',  stoji u pismu.

Prema istom izvoru, te djevojčice najviše vremena provode unutar školskih dvorišta “Japanske” i X. osnovne škole. Pozivaju prozvane da poduzmu nešto da se obuzda nasilničko ponašanje.

''Ovim putem vam sugeriramo poduzimanje zajedničkih aktivnosti na rješavanju ovog složenog problema i informiramo vas kako ćemo u slučaju napada na našu djecu poduzeti sve raspoložive mjere da svoju djecu zaštitimo. U tom slučaju nemojte, molim vas, reći kako niste znali jer vam nije nitko prijavio. Imate dovoljno podataka da zajedničkom akcijom možete pomoći tim frustriranim i opasnim djevojčicama koje siju strah gdje god se pojave, ali i drugoj djeci osigurati sigurno djetinjstvo, što, bez ikakve dvojbe, zaslužuju'', upozoravaju roditelji.

Kopirati
Drag cursor here to close