Crna gora

Moraju vratiti odštetu za poginulog u NATO bombardiranju

Vijesti / Crna Kronika | 04. 05. 2015. u 10:34 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Obitelj Manojla Komatine, poginulog u NATO bombardiranju Murina u Crnoj Gori, prema najnovijoj sudskoj presudi mora vratiti državi, 16 godina kasnije, preko 70.000 eura koje je dobila kao odštetu.

"NATO mi je ubio oca, sada oni hoće još jednom da ga ubiju", kazao je Ljubomir Komatina, prenosi Radio Deutsche Welle. Njegov otac Manojlo poginuo je u NATO bombardiranju crnogorske varošice Murino, 30. travnja 1999. godine. Obitelj je, kao odštetu za duševne boli, na osnovu pravosnažne presude dobila ratnu odštetu od 69.000 eura, ali država Crna Gora sada traži novac natrag.

Obitelj Komatina dobila je, naime, ratnu odštetu jer su izgubili člana obitelji, a država ih nije upozorila na NATO bombardiranje. Alijansa je tijekom 72 dana napada najavljivala svoje mete, tako da je država znala da će Murino biti bombardirano. No, za razliku od ostalih mjesta, ona mještane varošice na sjeveru Crne Gore nije upozorila na opasnost. To je bila osnova da Komatine 2008. godine od države zatraže odštetu.

Pravna bitka je trajala četiri godine i, nakon tri suđenja, priču su zaključili pravosnažnom presudom u svoju korist. Država je proglašena odgovornom za to što nije zaštitila svoje građane. Ali, već naredne godine tužena strana zatražila je reviziju postupka na Vrhovnom sudu koji je ukinuo sve nižestupanjske presude. Potom Osnovni sud nalaže protuizvršenje, odnosno vraćanje novca. Komatine moraju da vrate odštetu i dodatno plate sudske troškove od 5.000 eura.

"U ovom slučaju Osnovni sud krši i ignorira Zakon o obveznim odnosima, koji propisuje da se ono što je primljeno za takav vid štete ne vraća", kaže Velja Murić, odvjetnik obitelji Komatina.

"Namjeravam da idem do kraja, a to znači da čekam odluku po mom prigovoru, zatim odluku Ustavnog suda povodom Ustavne žalbe na presudu Vrhovnog suda i, konačno, nakon svega namjeravam da se obratim Sudu za ljudska prava u Strasbourgu za što imam potpuno opravdanu pravnu osnovu", najavljuje Murić i pritom optužuje sudstvo da radi u korist jedne strane visokih državnih vlasti.

Postavlja se i pitanje zašto država sada traži vraćanje odštete i zašto, ako smatra da je to pravno moguće, nije odmah reagirala po objavljivanju pravosnažne presude.Ljubomir Komatina vjeruje da postoje dva razloga - da država ne bi morala da plati odštetu i drugim obiteljima koje su izgubile najmilije u NATO bombardiranju i politički pritisak.

"Druge obitelji su već tužile državu, a najavljuju da će, kao i mi, ići do Strasbourga“, uvjeren je Manojlov. Pored Manojla, u bombardiranju Murina poginulo je još pet osoba.

Kopirati
Drag cursor here to close