Ubojstvo s umišljajem

Mladiću zbog ubojstva oca 19 godina zatvora

Vijesti / Crna Kronika | 16. 07. 2014. u 06:12 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Okružni sud u Banjoj Luci osudio je u ponedjeljak Roberta Stijakovića (26) na 19 godina i tri mjeseca zatvora, a njegovog suučesnika Danijela Dujića (26) na 19 godina zatvora zbog ubojstva Robertovog oca Radovana. U obrazloženju presude navodi se da je Robert osuđen zbog podstrekavanja Dujakovića na ubojstvo, te nedozvoljenog držanja oružja. Izrečena mu je jedinstvena kazna od 19 godina i tri mjeseca zatvora.

Sutkinja Vesna Stanković-Ćosović, obrazlažući presudu, rekla je da je Sudsko vijeće donijelo zaključak da je ovo ubojstvo počinjeno s umišljajem. Vijeće je ocijenilo da su počinitelji bili svjesni svojih djela i posljedica koje ta djela mogu izazvati, te su na to pristali.

"Za Roberta je otežavajuća okolnost što je ubojstvom oca namjeravao sebi da osigura lagodniji život, a za Dujakovića da je pristao na ubojstvo očekujući od Roberta obećanu pomoć", rekla je u obrazloženju presude sutkinja Stanković-Ćosović.

Kao olakšavajuće okolnosti Sud je uvažio činjenicu da su ubojice kazneno djelo priznale u ranoj fazi istrage, te da se radi o mlađim osobama. Olakšavajuća okolnost za Roberta je i činjenica da je otac maloljetnog djeteta, a za Dujića da se tijekom suđenja pokajao zbog onoga što je učinio.

Stijaković je nagovorio Dujića na ubojstvo nekoliko dana prije samog izvršenja. Robert je svom prijatelju rekao da su on i njegova sestra jedini nasljednici očeve imovine, te da će mu pomoći u životu. U noći kada se ubojstvo dogodilo, 22. siječnja ove godine, Robert je Dujakovića dovezao automobilom do kuće i predao mu automatsku pušku. Robert se zatim vratio na slavu kod punca kako bi sebi osigurao alibi.

Dujaković je prošao iza obiteljske kuće Stijakovića u selu Kočićevo kod Bosanske Gradiške i to na mjestu koje ne pokrivaju kamere videonadzora i tu sačekao da Radovan dođe u prostoriju. Kada je Radovan sjeo za računar, Dujaković mu je kroz prozor ispalio rafal u leđa, te pobjegao.

Nedaleko od kuće zapalio je odjeću koju je nosio i otišao kući. Narednog dana, kada je tijelo pronađeno, Dujaković je 'tješio' svog prijatelja Roberta koji je pred novinarima i susjedima plakao zbog ubijenog oca. Odvjetnici obrane najavili su da će se žaliti na donesenu presudu.

Kopirati
Drag cursor here to close