Tužiteljstvo BiH

Mjere pritvora protiv sedam osoba i zabrana za dvije osobe u akciji "List II"

Vijesti / Crna Kronika | 10. 10. 2016. u 13:22 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo BiH predložilo je pritvor za sedam osoba i mjere zabrane za dvije osobe osumnjičene u akciji kodnog naziva 'List 2', koja je bila usmjerena na otkrivanje i procesuiranje organizirane grupe osumnjičene za nelegalni plasman 100 tona duhana na 'crno tržište' u BiH, prenosi Srna.

Prijedlogom su obuhvaćeni osumnjičeni: Branimir Andrić, rođen 3. prosinca 1985. u Bijeljini, gdje je i nastanjen, državljanin BiH i Srbije; Armin Omeragić, rođen 25. lipnja 1984., nastanjen u Gradačcu, državljanin BiH; Tomislav Benković, rođen 28. svibnja 1971. u Orašju, gdje je i nastanjen, državljanin BiH i Hrvatske; Emir Suljić, rođen 19. studenog u Gradačcu, gdje je i nastanjen, državljanin BiH; Tomislav Galić, rođen 4. kolovoza 1975. u Mostaru, nastanjen u Grudama, državljanin BiH i Hrvatske; Željko Pavković, rođen 30. listopada 1973. u Posušju, gdje je i nastanjen, državljanin BiH i Hrvatske, i Željko Soldo, rođen 26. listopada 1973. u Posušju, gdje je i nastanjen, državljanin BiH i Hrvatske.

Prema navedenim osumnjičenim predložene su mjere pritvora iz zakonskih razloga, odnosno zbog osnovanog straha da bi osumnjičeni boravkom na slobodi, u nastojanju da ometu i onemoguće vođenje kaznenog postupka protiv njih, uništili ili sakrili dokaze i tragove važne za krivični postupak, te izvršili utjecaj na svjedoke i sudionike.

Nakon ispitivanja svih osumnjičenih, postupajući tužitelj je uputio prijedlog za određivanje mjera zabrane i za osumnjičene: Miljenka Udovičića, rođenog 12. studenog 1973. u Mostaru, gdje je i nastanjen, državljanina BiH i Hrvatske, i Joze Udovičića, rođenog 19. kolovoza 1956. u Grudama, gdje je i nastanjen, državljanina BiH.

Mjere zabrane predviđaju zabranu sastajanja sa određenim osobama, obavezu povremenog javljanja određenom državnom organu, zabranu napuštanja boravišta i zabranu putovanja, pri čemu im se kretanje ograničava na područje županija Hercegovačko-neretvanske i Zapadnohercegovačke, uz zabranu napuštanja BiH, te oduzimanje putne isprave i zabranu korištenja osobne iskaznice za prelazak granice.

Osobe koje su pod istragom u okviru ovog predmeta osumnjičene su za kazneno djelo 'Organizirani kriminal' u vezi sa kaznenim djelom 'Neovlašteni promet akciznim proizvodima', krivotvorenje isprave prema odredbama entitetskih zakonodavstava i zakonodavstva Brčko distrikta, te zloupotreba položaja ili ovlaštenja po odredbama entitetskih zakonodavstava.

Akcija je bila usmjerena na otkrivanje i kazneno procesuiranje organizirane grupe osumnjičene da je vršila nelegalni plasman duhana na 'crno tržište' u BiH u količini od oko 100 tona (100.000 kilograma duhana), navodi Srna.

S obzirom na to da se prodaja događa na 'crnom tržištu' bez obilježavanja poreznim markicama, proračun BiH po svakom kilogramu prodatog duhana oštećen je za 85 KM akcize i oko 17 KM PDV-a, a ovim nezakonitostima pričinjena je enormno visoka šteta proračunu.

Prilikom pretresa pronađeno je i privremeno oduzeto više desetaka tona duhana, tri stroja za sječenje duhana, veći iznos novca, oružje, dokumentacija i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Kopirati
Drag cursor here to close