Curi iz Tužiteljstva

Misteriozni dolazak Hodžića i umetanje papira

Tužiteljstvo, kroz iskaze svjedoka i materijalne dokaze, navodi da su Novalić, Hodžić i Fahrudin Solak pripremili plan…
Vijesti / Crna Kronika | 02. 06. 2020. u 12:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema dokumentaciji Tužiteljstva BiH i dokazima tužitelja koji su u posjedu Dnevnog avaza, osumnjičeni premijer Federacije BiH Fadil Novalić, koji se tereti da je zloupotrijebio položaj, već prvi kontakt s vlasnikom "Srebrene maline" Fikretom Hodžićem ostvario je krajem ožujka, prije zaključivanja ugovora o nabavci respiratora, i to u uredu premijera, koji nije bio službeno ni najavljen niti je Hodžićev dolazak protokoliran u knjigama evidencije ulazaka stranaka u zgradu Vlade.

Avaz piše kako je tijekom pretresa u Vladi utvrđeno da dolazak Hodžića nije evidentiran ni u dnevniku posjeta uredu.

Tužiteljstvo, kroz iskaze svjedoka i materijalne dokaze, navodi da su Novalić, Hodžić i Fahrudin Solak, zajedno s njima poznatim osobama zaposlenim u Vladi Federacije, Agenciji za lijekove i medicinska sredstva te drugim pripadnicima grupe u BiH i inozemstvu, koristeći proglašenje pandemije, pripremili plan kojim bi protupravnim radnjama u postupku javne nabavke pribavili novac iz proračuna koji je odlukama Vlade FBiH u velikoj vrijednosti izdvojen i namijenjen za nabavku neophodnog materijala.

Ovlaštenja premijera

''Tužiteljstvo vjeruje da je ova grupa, sklapanjem ugovora sa Srebrenom malinom, omogućila stjecanje i zadržavanje protupravne imovinske koristi u za sada samo njima poznatom iznosu, ali ne manjem od 1.000.000 KM, a za proračun FBiH  prouzrokovala štetu u novčanom iznosu ne manjem od 10.530.000 KM. Istaknuto je da je kupljena, a potom i isporučena medicinska oprema (ACM812A) koja ne posjeduje ni minimum potrebnih bitnih karakteristika za adekvatan tretman pacijenata srednje i teške kliničke slike zbog obo-ljenja COVID-19, zbog čega se ne preporučuje njegova primjena u jedinicama intenzivne terapije'', piše Avaz.

Prema navodima Tužiteljstva, Novalić je, iako je znao da FUCZ ne može biti ugovorni organ, putem Solaka posao dodijelio Srebrenoj malini, koja nije imala uvjete za dobivanje potrebne suglasnosti za uvoz i prometovanje medicinkim sredstvima.

''On je iskoristio ovlaštenja premijera i 2. travnja sazvao telefonsku sjednicu Vlade na kojoj je donesena odluka o odobravanju izdvajanja sredstava FUCZ-u u iznosu od 4.950.000 KM, ali i odluka o davanju prethodne suglasnosti Federalnom stožtru civilne zaštite da u uvjetima pogoršane epidemiološke situacije bude isplaćeno iz posebne naknade za ovu svrhu i 7.000.000 KM'', piše Avaz.

Prikrivanje

Novine dodaju kako Tužiteljstvo navodi da je Solak, iako je znao da nije FUCZ ugovorni organ, a pri tome se nezakonito izuzeo od primjene Zakona o javnim nabavkama, 3. travnja zaključio ugovor s Hodžićem o nabavci 100 respiratora HC VE003, za ukupni iznos od 10.530.000 KM.

Poslije ove transakcije, Hodžić je, tvrde tužitelji, iako je znao i nije imao ugovorene pravne poslove koji osiguravaju isporuku ove robe, u skladu s obvezama ugovora, stupio u poslovne odnose s firmom "BTL Medical" Podgorica i 14. travnja kao krajnji kupac zaključio aneks ugovora o prodaji medicinskih sredstava dobavljača "Shangai Chang Qi Medical Tehnology Centar" te o kupovini respiratora ACM812A, koji nisu predmet zaključenog ugovora s FUCZ-om, kao kupcu, uopće nije dostavio kao ponudu.

''No, da bi prikrili krivično djelo, Tužiteljstvo navodi da su Hodžić i Solak izradili zatim drugu ponudu i ugovor na način da su u odnosu na prvobitne izmijenili samo predmet ugovora i upisali oznaku robe i tip respiratora ACM12A, koje je potom Solak kao lažne poslovne isprave i dokumentaciju iskoristio i stavio u spis predmeta javne nabavke, zamijenivši prvobitno potpisane ugovor i ponudu.

Brisanje poruka

Između ostalog, Avaz piše kako sve ove dokaze, osim materijalne dokumentacije, Tužiteljstvo dokazuje u vidu sadržaja komunikacija Viber-grupe s oduzetih mobilnih aparata Novalićevih najbližih suradnika, počevši od 23. ožujka.

''Tako se navodi u iskazu svjedoka da je jedan od sudionika u grupi upozoravao ostale da brišu poruke u vezi s respiratorima, a poruka se odnosi na 2. svibnja u 11 sati i u 12:19 sati, a što su Novalić i ostali i uradili. Osim toga, Tužiteljstvo u dokazima navodi da je Novalić nakon 14. svibnja deinstalirao aplikacije koje je koristio za komuniciranje s identificiranim i neidentificiranim pripadnicima grupe i potencijalnim svjedocima'', piše Dnevni avaz.

Kopirati
Drag cursor here to close