Mostar - Posušje

Miro i Energent priznali krivnju za utaju 109.355 KM poreza

Krivnju su priznali optuženi Miro Đurišić, rođen 1968. godine u Mostaru, nastanjen u Posušju i Pravna osoba - poduzeće „Energent“ d.o.o. Posušje.
Vijesti / Crna Kronika | 19. 12. 2018. u 14:21 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon podignute optužnice Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, optuženi za poreznu utaju, jedna fizička i jedna pravna osoba – poduzeće, sporazumno su priznali krivnju za kazneno djelo porezne utaje.

Krivnju su priznali optuženi Miro Đurišić, rođen 1968. godine u Mostaru, nastanjen u Posušju i   Pravna osoba - poduzeće „Energent“ d.o.o. Posušje.

U skladu sa sporazumom, za optuženog Đurišića je predložena kazna zatvora u trajanju od godine zatvora koja se neće izvršiti ukoliko optuženi u roku od tri godine ne počini novo kazneno djelo, novčana kazna od 10.000 KM te vraćanje u proračun BiH 109.355,60 KM, koji je utajen počinjenjem kaznenog djela.

Za pravnu osobu - poduzeće „Energent“ d.o.o. Posušje, predložena je novčana kazna od 10.000 KM.

Optuženi se terete za kazneno djelo porezne utaje počinjeno tijekom 2009. i 2010. godine kada su nezakonitim aktivnostima i zloupotrebom faktura ostvarili nezakoniti odbitak ulaznog poreza u iznosu od 109.355,60 KM.

Sporazumno priznanje će se razmatrati tek nakon što se na račune uplati predviđena nezakonita imovinska korist čije je oduzimanje predviđeno sporazumom.

Predložene kazne su u skladu s ulogom optuženih i njihovom odgovornošću u počinjenom kaznenim djelu, a povratom nezakonite imovinske koristi od utajenog poreza, državnim prihodima će se vratiti novac propisan poreznim obavezama.

Potpisivanjem sporazuma optuženi se odriču prava na suđenje i prava na žalbu na presudu koju im na osnovu sporazuma izrekne Sud BiH.

Sporazumna priznanja su proslijeđena Sudu BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close