Heroj napadač

Ministar traži da se Čegar smijeni

Federalno ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je kako u potpunosti osuđuje nasilničko ponašanje policijskog službenika Federalne uprave policije Zorana Čegara…
Vijesti / Crna Kronika | 28. 10. 2022. u 10:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara uputio je zahtjev zamjeniku direktora Federalne uprave policije Ensadu Kormanu u kojem je zatražio da odmah donese rješenje o suspenziji načelnika Sektora uniformirane policije u Federalnoj upravi policije Zorana Čegara.

Što kaže zakon?

Postupanje iz nadležnosti rukovoditelja Federalne uprave policije zatraženo je zbog podizanja optužnice protiv policijskog službenika Zorana Čegara pred Općinskim sudom u Dubrovniku i to zbog krivičnog djela "Prijevara" iz člana 236. Kaznenog zakona Republike Hrvatske, a za koje je zaprijećena kazna zatvora u trajanju do osam godina, zbog krivotvorenja notarskih ugovora koji se odnose na imovinu u Ilijašu kao i zbog nasilničkog ponašanja i prijetnji upućenih novinarki Centra za istraživačko novinarstvo (CIN).

Naime, član 114. Zakona o policijskim službenicima FBiH kaže kako će policijski službenik biti ''odmah suspendiran ako se radi o krivičnim djelima za koja se može izreći kazna zatvora u trajanju od najmanje tri godine'' i da se mjera suspenzije može izreći ukoliko postoje ''osnove sumnje da je počinio krivično djelo ili težu povredu službene dužnosti i ako se, uzimajući u obzir prirodu krivičnog djela ili teže povrede službene dužnosti, kao i okolnosti pod kojima je počinjeno krivično djelo, odnosno teža povreda službene dužnosti, može osnovano vjerovati da bi štetilo interesima službe ili internom postupku''.

Čupanje grkljana

Federalno ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je kako u potpunosti osuđuje nasilničko ponašanje policijskog službenika Federalne uprave policije Zorana Čegara prema predstavnicima medija, a posebno nasrtaje i prijetnje novinarki Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) kojoj je načelnik Sektora uniformirane policije u Federalnoj upravi policije zaprijetio da će joj "iščupati grkljan", kojoj je psovao majku, vrijeđao i nazivao "četnikušom".

Federalni ministar unutarnjih poslova poziva Jedinicu za profesionalne standarde Federalne uprave policije i nadležne pravosudne organa da prioritetno istraže slučaj nasrtaja i prijetnji novinarki Centra za istraživačko novinarstvo (CIN).

Vijeće traži zabranu javnog djelovanja

''Federalni ministar unutarnjih poslova zatražit će od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine da pokrene proceduru razrješenja policijskog službenika Zorana Čegara s dužnosti predsjednika Policijskog odbora Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, a na koju je predložen od strane zamjenika direktora Federalne uprave policije Ensada Kormana'', naveo je Čampara u priopćenju.

Podsjetimo, nakon objavljenih prijetnji uslijedila su brojna reagiranja, a Vijeće za tisak i online medije, čiji je CIN punopravni član, zatražilo je da se Čegaru onemogući vršenje javne dužnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close