Sudski proces

Suđenje Mektiću: Sporna obuka o smanjenju rizika u Mostaru

Polazinici su nakon završetaka obuke dobili certifikate i potom držali predavanja i obučavali druge iz ove oblasti.
Vijesti / Crna Kronika | 08. 04. 2021. u 20:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju bivšem državnom ministru sigurnosti Draganu Mektiću i ostalima za zloupotrebu položaja, svjedokinja Tužiteljstva Bosne i Hercegovine ispričala je kako je zajedno s kolegicom radila na projektu prekogranične suradnje između BiH i Crne Gore o smanjenu rizika od katastrofa.

Muzafera Rastoder, zaposlena u Federalnoj upravi civilne zaštite (FUCZ), ispričala je kako je u sklopu tog projekta s kolegicom Majdom Kovač bila u Mostaru od 28. do 31. ožujka 2016. godine na obuci o smanjenu rizika od katastrofa, požara i poplava.

Dodala je kako su polazinici, nakon završetaka obuke dobili certifikate i kako su potom držali predavanja i obučavali druge iz ove oblasti.

"Ja sam držala pet prezentacija. Plaćena sam iz projekta po ugovoru o djelu", kazala je Rastoder.

Poziv Solaka

Dodala je kako su ona i kolegica Kovač u ovim aktivnostima sudjelovale nakon što ih je direktor Fahrudin Solak pozvao na sastanak i rekao im kako moraju nastaviti projekt prekogranične suradnje koji su ranije započela dvojica drugih kolega, prenosi BIRN.

"Rečeno nam je kako provodimo dalje aktivnosti sa Ministrastvom sigurnosti BiH", kazala je Rastoder.

Dodala je da je u projektu sudjelovala i Republička uprava civilne zaštite i da se radilo o zajedničkoj obuci.

"Napravili smo izvještaj o svemu što smo radili i pisani trag je dostavljen direktoru FUCZ i ministrastvu sigurnosti", rekla je svjedokinja.

Sporno financiranje

Odgovarajući na pitanja Senke Nožice, Mektićeve braniteljice, svjedokinja je navela da je uz držanje prezentacija u sklopu projekta sudjelovala u još u 11 aktivnosti, a po ugovoru o djelu je bruto plaćena 1.955 KM.

Dodala je da je nakon odbijana poreza plaćena 1.860 KM.

Odgovarajući na Mektićevo pitanje da li je financirana iz sredstava projekta ili iz budžeta Ministarstva sgurnosti, kazala kako misli da je u okviru projekta.

Svjedokinja je na pitanje Nine Karačić, braniteljice Samira Agića  je li se optuženi prema njoj kao ženi ikada neprimjereno ili nedolično ponašao kazala "ne, nikada".

Na isto pitanje negativno je odgovorila i Lejla Fetahović zaposlenica Ministarstva sigurnosti, također svjedokinja Tužiteljstva na ovom suđenju koja je kazala da je kolegici Jovani Anđelić pomagala na projektu.

Službena putovanja

Fetahović je potvrdila da je išla na službeni put u Crnu Goru u sklopu projekta prekogranične suradnje te kako je na istom putu bio i njen šef Agić.

Mektić i Agić su optuženi s Igorom Golijaninom i Edinom Garaplijom za zloupotrebe prilikom realizacije projekta prekogranične suradnje u oblasti vatrogastva, koji je financirala Europska unija (EU) u periodu 2015.-2017.

Golijanin je optužen kao Mektićev šef ureda, Agić kao pomoćnik ministra u Sektoru za zaštitu i spašavanje, a Garaplija kao odgovorna osoba i vlasnik Instituta za zaštitu od požara i eksplozija INZA-e.

Treća svjedokinja na ovom suđenju Senija Pezo, kazala je kako je bila računovođa u Institutu od zaštite od požara i eksplozija te kako je knjižila i za Agenciju za zaštitu osoba i predmeta.

Pezo je potvrdila da Garaplija 2015. i 2016. nije bio ravnatelj "INZA-e lab", niti Društva Instituta za zaštitu od požara.

Nastavak suđenja zakazan je za 22. travanj.

Kopirati
Drag cursor here to close