Policijski podaci

Manje kriminala u Federaciji

Razmatrana je Informacija o stanju sigurnosti na području Federacije BiH za studeni 2018. godine...
Vijesti / Crna Kronika | 19. 12. 2018. u 12:46 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na području Federacije BiH smanjen je broj izvršenih krivičnih djela za 300 (ili 18,55 posto), broj registriranih prekršaja iz oblasti javnog reda i mira za 27 (ili 2,06 posto) i broj prometnih nesreća za 469 (ili 20,57 posto), dok je povećan broj napada na ovlaštene službene osobe za 2 (ili 25 posto).

Zaključeno je to u Orašju gdje je u protekla dva dana održan redovni sastanak Koordinacije direktora Federalne uprave policije (FUP) i Policijskih ravnateljažupanijskih ministarstava unutarnjih poslova u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Pročitajte još

Razmatrana je Informacija o stanju sigurnosti na području Federacije BiH za studeni 2018. godine, dostignuta razina rada policije u oblasti auto-kriminala u FBiH, rad policije u Federaciji Bosne i Hercegovine na otkrivanju koruptivnih krivičnih djela, kao i druga aktualna pitanja u vezi s radom i djelovanjem policijskih struktura u Federaciji BiH.

Detaljno su analizirani podaci svih aktivnosti koje su poduzimane u izvještajnom razdoblju po svim segmentima iz nadležnosti policije.

Kako je pojasnio direktor FUP-a Dragan Lukač taj pozitivan trend smanjenja kriminaliteta je evidentan rezultat dobrog i koordiniranog rada policijskih struktura u Federaciji BiH, koje su sigurno najbolji i najefikasniji dio državnog aparata, koji i pored teške ekonomske i socijalne situacije u društvu, postiže zavidne rezultate i efikasno i ozbiljno se bori protiv svih vidova kriminaliteta, kao i drugih sigurnosnih izazova koji se pred policiju postavljaju.

Kada je riječ o stanju sigurnosti na području FBiH, a koja se definira kroz iskazane parametre za određene oblasti koji su navedeni u informaciji o stanju sigurnosti, a isti su sačinjeni na temelju podataka svih KMUP-ova i FUP-a, zaključeno je da se stanje sigurnosti u FBiH može definirati kao zadovoljavajuće.

U vezi s tim potrebno je imati u vidu i određene sigurnosne događaje koji su evidentirani na prostoru FBiH, kako u oblasti kriminaliteta tako u oblasti javnog reda i mira i sigurnosti prometa na cestama, koji po svojim poslijedicama, a s obzirom na težinu izvršenih djela broj žrtava, ili pričinjene materijalne štete i otuđene imovine predstavljaju stanovitu sigurnosnu prijetnju u odnosu na ukupno stanje sigurnosti.

Također, ukazano je na potrebu za daljim realiziranjem donesene Strategije na razini policijskih struktura iz 2017. godine, u borbi protiv auto-kriminala na prostoru Federacije  BiH.

Razmatrajući problematiku koruptivnih krivičnih djela u BiH ocjenjeno je za potrebnim intezivno angažiranje svih raspoloživih kapaciteta u okviru policijske stukture u FBiH na otkrivanju te vrste krivičnih djela i počinitelja. U Realiziranju te aktivnosti u idućoj godini policijski organi u FBiH će prije svega realizirati intezivnu suradnju sa svim tužiteljstvima u BiH u domenu poduzimanja mjera iz zakonom definiranim nadležnostima policijskih i tužiteljskih organa.

Na sastanku u Orašju su razmotrena i određena pitanju u vezi s migrantskom krizom u zemlji, te je ocjenjeno da je to pitanje poprimilo posebno ozbiljnu dimenziju na prostoru Unsko-sanskog kantona, u okviru čega određene pojave impliciraju vrlo ozbilju sigurnosnu prijetnju u široj društvenoj zajednici, te je neophodno hitno poduzimanje praktičnih mjera, bez deklerativnog izjašnjavanja u vezi s tom problematikom, a u domenu nadležnosti određenih tijela, organa i službi s razine Bosne i Hercegovine.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close