Srebrenik

Majoneza uzrok trovanja u fast-foodu?

Otrovani su jeli različitu hranu, uključujući donere, sendviče...
Vijesti / Crna Kronika | 30. 08. 2019. u 20:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je u četvrtak proglašena epidemija u Srebreniku, broj osoba koje su zatražile liječničku pomoć uslijed simptoma trovanja hranom se povećao. Još nije službeno potvrđeno što je uzrok trovanja. Objekt brze prehrane u kojem su građani konzumirali hranu u petak je zatvoren, ali ne i zapečaćen.

Uzrok trovanja hranom blizu 200 osoba, koje su se uslijed zdravstvenih tegoba javile u različite zdravstvene ustanove na području Tuzlanskog kantona službeno nije poznat. Zajedničko im je da su konzumirale iste namirnice iz istog objekta brze prehrane u Srebreniku.

''Ono što su liječnici u Prijemnoj ambulanti Klinike za infektivne bolesti saznali od svih ovih pacijenata je da su u Srebreniku u restoranu brze prehrane "Fresh" konzumirali različitu hranu, uključujući donere, sendviče'', navodi prof. dr. Sead Ahmetagić, načelnik Klinike za zarazne bolesti UKC Tuzla.

Gotovo sva konzumirana jela kao prilog su sadržavala majonezu koja je pripremana u kućnoj radinosti. Sanitarna inspekcija je uzela uzorke hrane i predmeta opće upotrebe, čija je analiza u tijeku. U Kliniku za zarazne bolesti UKC-a Tuzla sa simptomima bakteriološkog trovanja hranom od 28. kolovoza do petka javilo se 46 osoba.

''U tijeku ova dva dana hospitalizirano je deset osoba sa gastrointestinalnim smetnjama, a koje se dovode u vezu s konzumiranjem određenih proizvoda iz jednog ugostiteljskog objekta'', kaže prof. dr. Blaško Topalović, epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo TK-a.

''Svi bolesnici su u ovom trenutku stabilni. Nijedan pacijent nije životno ugrožen, mada pacijenti koji su primljeni jučer još uvijek su s povišenom temperaturom, velikim brojem stolica, a neki od njih i dalje imaju bolove u stomaku'', ističe Ahmetagić.

Osim Srebrenika, određeni broj osoba sa simptomima trovanja hranom koji su zatražili liječničku pomoć je iz Gračanice, Gradačca i Tuzle, prenosi Federalna.

Kopirati
Drag cursor here to close