Mostar

Lopovi opustošili atelje Jusufa Juse Nikšića; ukradene slike vrijedne oko 500 000 KM

Vijesti / Crna Kronika | 31. 12. 2013. u 07:27 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poznati akademski slikar Jusuf Jusa Nikšić ostao je uoči Nove godine bez cjeloživotnog rada budući da su mu lopovi opustošili atelje u Mostaru iz kojeg su ukrali umjetnine čiju vrijednost policija procjenjuje na oko pola milijuna maraka.

Kako doznaje Dnevni list, usred noći sa subote na nedjelju lopovi su došli do njegovog ateljea u Titovoj ulici, pajserima su razvalili dvostruka ulazna vrata i odnijeli 60-ak umjetničkih slika.

Iako su zasigurno duže vrijeme morali hodati po ateljeu i birati što će uzeti, nitko ih nije opazio. Čini se da su dobro znali što traže, budući da su odnosili samo originale.

Izvori bliski obitelji drže čudnim da nitko ništa nije primijetio. Počinitelji su, smatraju oni, morali duže vrijeme iznositi slike, nije lako iznijeti 60 slika samo tako, morali su znati kako će po noći ući u atelje, što će uzeti. Nije im jasno kako su lopovi ukradene slike po mraku iznijeli van, preko dvorišta i preko ceste.

Ukradeni radovi nisu niti po dimenzijama niti po količini mogli stati u jedan obični putnički automobil, ovo je očito bio dobro osmišljen pljačkaški plan, navode isti izvori koji dodaju da su u obitelji ostali duboko šokirani kada su ih nazvali iz policije i rekli im da je atelje obijen.

Kako doznaje Dnevni list, jedini koji je nešto čuo slikar je Adem Husković, koji je kobne noći prespavao u svom ateljeu, odmah do Nikšićevog, ali on u taj tren nije shvatio da se pred vratima događa velika krađa umjetnina.

"Čuo sam buku po noći, izišao sam van, bio je mrak i ništa tad nisam vidio. Vratio sam se natrag spavati, a tek sutradan popodne sam primijetio da su obijena vrata na Jusinom ateljeu. Nisam ni ulazio unutra, odmah sam zvao policiju i rekao sam im da su obijena vrata na ateljeu do moga i da dođu vidjeti. Policajci su došli i zvali su Jusu i rekli mu da je opljačkan", rekao je Husković.

Iz policije su nam potvrdili da im je krađa prijavljena tek u 19.30 sati.

Što se tiče ukradenih umjetnina, riječ je o brojnim prijeratnim i poslijeratnim radovima, koje je Nikšić čitav život marljivo skupljao.

"Ovo je njemu već drugi šok, najprije mu je sve bilo uništeno u ratu, uspio je nakon toga nekako obnoviti atelje, a sada su mu sve ukrali", rekli su za Dnevni list njegovi bližnji.

U umjetničkim krugovima strahuju da će lopovi slike izvesti izvan zemlje i prodati ih na crnom tržištu.

Borika Primorac, načelnica Odjela krim policije u PU Mostar, kaže da su policajci obavili očevid te da sada tragaju za lopovima. Kaže da još nemaju konačno izvješće o visini materijalne štete te da čekaju da im se dostavi popis svega što mu je ukradeno.

"Nikšić nije bio tu u vrijeme provale. Još nemamo čitav popis svih ukradenih umjetnina, to će nam se naknadno dostaviti, ali prema dosadašnjim procjenama, ukradene su umjetnine vrijedne oko 500 tisuća maraka", izjavila je ona.

Kopirati
Drag cursor here to close