Sa suđenja

Lijanovići i ostali: Čolak imao novac za milijunske pozajmice

''Pri davanju pozajmica ‘Farmku’ i ‘Farmeru’, Čolak je imao dokaz o porijeklu novca, te se pozivao na prodaju dionica ‘Velmosa’'', rekao je vještak.
Vijesti / Crna Kronika | 06. 02. 2018. u 13:35 BIRN Justice Report

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Bljesak.info / Arhivska fotografija uhićenja Lijanovića u Širokom Brijegu 2014. godine

Na suđenju za organizirani kriminal, pranje novca i porezne utaje, vještak Obrane je rekao da je optuženi Miroslav Čolak imao dokaz o porijeklu novca pri davanju pozajmica tvrtkama ''Farmko'' i ''Farmer''.

Vještak financijske struke Ivan Bilać je kazao da je Čolak davao pozajmice tvrtkama “Farmko” i “Farmer” u iznosima većim od dva milijuna maraka, ali da je u tom periodu imao priliv na račune u iznosu od 1,3 milijuna maraka od prodaje dionica “Velmosa”.

''Pri davanju pozajmica ‘Farmku’ i ‘Farmeru’, Čolak je imao dokaz o porijeklu novca, te se pozivao na prodaju dionica ‘Velmosa’'', dodao je vještak.

Bilać je napomenuo i da je pri sačinjavanju nalaza konzultirao Čolaka o transakcijama koje je imao te da mu je optuženi rekao da je od obitelji iz inozemstva dobivao inozemne doznake u većem iznosu, ali da njih nije mogao uzeti u obzir pri sačinjavanju nalaza.

Vještak je napomenuo da je vidio predugovor iz ožujka 2011. sklopljen između tvrtke “ZDI Produkt” i Čolaka o eventualnoj prodaji “Junite”, te je pri sačinjavanju nalaza imao na uvid rješenje o registraciji ove tvrtke.

Čolakova Obrana je prije ispitivanja vještaka uložila nekoliko materijalnih dokaza, među kojima su financijska kartica na ime optuženog i izvadak priliva, a tužitelj Ismet Šuškić je prigovorio da se dokazi ne odnose na period inkriminacije.

Čolaka te Jerku, Slavu i Jozu Ivankovića Lijanovića optužnica tereti za pranje novca, a Milorada Bahilja, Jozu Sliškovića, Željka Mikulića, Draženka Kvesića, Mirjanu Šakotu i Mirka Galića za neplaćanje poreza. Svima je na teret stavljen i organizirani kriminal, a pored njih za neplaćanje poreza se terete tvrtke “Lijanovići”, “Mi-MO”, “Farmer”, “Farmko” i “Optimum”.

Mirsad Šarić, drugi vještak financijske struke, govorio je o neosnovanom utvrđivanju poreznih obaveza za “Farmko” od studenog 2010. godine, kada je odgovorna osoba u ovoj firmi bio optuženi Slišković.

Vještak je kazao da je primijetio određene nepravilnosti u zapisnicima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) pri kontroli “Farmka” koji se, između ostalog, odnose na utvrđivanje razreza poreza i donošenja odluke odgovorne osobe o otpisu obaveza dobavljačima, pri čemu su pogrešno primijenjene odredbe Zakona o porezu na dodatnu vrijednost (PDV).

''Pogrešno je utvrđena osnovica poreza, zato sam rekao da je to urađeno neosnovano, nije postupno sukladno zakonu”, pojasnio je vještak.

On je istaknuo da nije vidio ništa sporno na dokumentima o povratu robe u proizvodnju, jer se na njima nalaze potpisi tri osobe, što su inspektori morali konstatirati.

Nastavak suđenja je 13. veljače, kada je planirano da Tužiteljstvo BiH unakrsno ispita oba vještaka.

Kopirati
Drag cursor here to close