Akcija spašavanja

Nakon nesreće na Bjelašnici dva planinara prebačena na KCUS, treći bez ozljeda

Vijesti / Crna Kronika | 18. 01. 2022. u 13:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Snježna lavina je na Bjelašnici u utorak zatrpala trojicu planinara, potvrđeno je za portal "Avaza".

Kako je potvrđeno iz Gorske službe spašavanja Sarajevo trojicu planinara je zatrpala snježna lavina.

"Danas 18.01.2022 se na Bjelašnici, na lokalitetu Krvavca, dogodila snježna lavina koja je zatrpala tri planinara. Srećom planinari nisu smrtno stradali te su se uspjeli sami izvući iz snijega. Stupanj ozlijeda nije poznat. Spasilačke ekipe su na putu prema unesrećenima da bi ustanovili stupanj povreda, pružili pomoć i izvršili evakuaciju.

Helikopter EUFOR-a je evakuirao jednu unesrećenu osobu koja je prevezena na KCUS. Drugi helikopter je također na terenu.

U kasnim poslijepodnevnim satima spasioci GSS Stanice Sarajevo su došli do unesrećenih, te izvršili procjenu i zbrinjavanje ozljeda. S obzirom na vrste povreda za dvije unesrećene osobe je zatražen helikopterski transport. U kratkom vremenskom roku dva EUFOR helikoptera su bila na licu mjesta. I pored nepovoljnih vremenskih prilika na lokaciji nesreće polijetanje helikoptera s unesrećenim je izvedeno nakon kraće pauze. Unutar 10 minuta dva helikoptera s dvije unesrećene osobe uputila su se prema bolnici Koševo.
Treća unesrećena osoba nije povrijeđena te će je spasioci GSS Sarajevo evakuirati kopnenim putem.

Podršku su pružali Operativni centar Civilne zaštite Kantona Sarajevo kao i Operativni centar MUP KS, s kojim je vođa akcije bio u kontinuiranoj komunikaciji.

S nama su na terenu bili i pripadnici Kantonalne civilne zaštite, kao i članovi GSS Trebević koji su također ustupili vozilo potrebno za transport motornih sanjki na rajon Umoljana. Svim sudionicima se zahvaljujemo kao i GSS Ilidža koji su se stavili na raspolaganje.

Spasioci su još uvijek na terenu", priopćeno je iz GSS-a.

Kopirati
Drag cursor here to close