Akcija spašavanja

Tragedija na Prenju: Lavina zatrpala alpinistu

Akciju vodi Ajdnin Jašarević iz GSS Jablanica.
Vijesti / Crna Kronika | 14. 02. 2021. u 12:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na planini Prenj jutros se pokrenula manja lavina koja je usmrtila jednog od dvojice planinara koji su se penjali na tu planinu.

Ovo je za Fenu potvrdio iskusni planinar i bivši predsjednik Planinarskog saveza BiH Zehrudin Isaković, koji je kazao da su dvojica alpinista iz Tuzle bili u sjevernoj stijeni Cetine, na Prenju, iznad Jablanice.

Po njegovim riječima, mala lavina je destabilizirala jednog od njih i gurnula ga niz padinu.

''Prilikom pada on je doživio frakturu lobanje, odnosno od udaraca od stijenu je i poginuo. Zove se Rade Šimić, pripadnik Oružanih snaga BiH. Drugi alpinist je živ i komunikativan je'', naveo je Isaković.

Na terenu su već pripadnici GSS Bosne i Hercegovine, a ostatak spasilačkih ekipa iz više GSS stanica FBiH se kreću prema mjestu uspona sa dodatnom opremom. U pripravnosti su ostali članovi iz svih stanica koji sačinjavanju spasilačke ekipe GSS BiH, priopćeno je iz Gorske službe spašavanja BiH.

Ministar obrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić potvrdio je Feni da je Predsjedništvo BiH već odobrilo angažiranje helikoptera Oružanih snaga BiH koji je upućen na mjesto nesreće na planini Prenj, gdje je jutros smrtno stradao jedan planinar.

"Helikopter je u zraku. Međutim, dole je vrlo teško vrijeme, žuti meteolarm. Posada će sve učiniti da priđe na mjesto nesreće i da se pokuša uraditi što se može. Ali očito da će trebati malo više pokušaja. To će posada u samom helikopteru procijeniti", naveo je ministar Podžić.

Kopirati
Drag cursor here to close