Teško stanje na terenu

Konjic: Mještani vidjeli čovjeka u Golfu 2 koji podmeće požare?

“Očevici su to vidjeli i čak kažu vidjeli su golfa 2, kako pali na 3-4 mjesta pored puta. Nažalost'', kažu vatrogasci.
Vijesti / Crna Kronika | 27. 03. 2022. u 20:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vatroogasci se danima bore sa požarima u Hercegovini. Oni na istoku su u subotu lokalizirani. Požari u općinama Čapljina i Mostar su ugašeni, dok se u općinama Prozor-Rama i Konjic vatrogasci i dalje bore protiv vatrene stihije.

“Ja sam jutros čitavo jutro dežurala. Koja god šišarika pređe, ja je ugasim. I sada naišao jedan Sarajlija i tri bora vidim uhvatit će i mi smo uspjeli to ugasiti. Jedan čovjek sa Ilidže. i kažem ja, da nas ima još deset, uspjeli bi to sanirati do ceste. Međutim, vjetar. Vjetar problem pravi”, kazala je za N1 mještanka Zdravka Blažević.

Iz Civilne zaštite kažu da mogu biti i mještani neodgovorni paleći svake godine na proljeće suho raslinje, ali da je u ovom slučaju evidentna namjerna paljevina.

“Očevici su to vidjeli i čak kažu vidjeli su golfa 2, kako pali na 3-4 mjesta pored puta. Nažalost. I ne samo to. I ovaj dio u Neretvici, gdje je sad požar. Ugasili smo jedan dio i ispod puta i iznad puta. Zapalio je na tri-četiri mjesta, tako da to otežava i razvlači vatrogasce na sve strane'', navode vatrogasci.

Jedan od ključnih problema u gašenju požara je i minsko polje. Čule su se i detonacije prethodnih dana.

“Da ovo nije minirano područje, ovaj se požar ne bi ovoliko razvio. Mi imamo jako dobru opremu, mi bi to uhvatili. Ne bi se proširio na ovoliku teritoriju koliko je sada. Mi bi to do sada ugasili, možemo raditi ovde sa vodom, Vidjeli ste maloprije situaciju, mi smo sada u minskom području”, kazao je Nedim Maka, iz Vatrogasne službe CZ Konjic.

Pomoći nema. Dva člana Predsjedništva su odobrili upotrebu helikoptera Oružanih snaga, ali se treći nije oglasio, tako da će i u ovoj noći mještani i lokalni vatrogsaci imati besane sate pred sobom.

Kopirati
Drag cursor here to close