akcija 'Kurir'

Kinezi iz BiH iznijeli 15 milijuna eura

Vijesti / Crna Kronika | 21. 12. 2015. u 09:36 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, policijski djelatnici SIPA-e i UIO BiH proveli su akciju kodnog naziva "Kurir".

U ovom predmetu, detaljnom istragom, utvrđeno je da su kineski državljani koji posluju u BiH i sa njima povezana poduzeća i pravne osobe, duži vremenski period, vršili krijumčarenje i iznošenje iz BiH velikih količina gotovog novca (u ukupnom iznosu od najmanje 15 milijuna eura), koji nije transferiran platnim prometom i bankovnim transakcijama, već je fizički krijumčaren iz BiH, na područje Republike Hrvatske te dalje u inozemstvo.

Utvrđeno  je da je određena grupa ljudi u BiH i Hrvatskoj, te kineski državljani koji posluju u BiH duži period, vršili krijumčarenje i iznošenje velikih količina gotovog novca iz BiH, koji je fizički krijumčaren iz BiH, na područje Republike Hrvatske te dalje u inozemstvo.

Osmić naglašava da je u akciji "Kurir" planirano da se pretrese više od 20 objekata,  a u UNOBiH će biti ispitano  20 osoba, državljana BiH, Hrvatske i Kine. Dodao je da SIPA i UIO ovu grupu prati mjesecima, te ocijenio da su dobro organizirani.

''Cilj kriminalne grupe je udruživanje radi kaznenog djela porezna utaja i pranje novca'', tvrdi Osmić.

Po njegovim riječima izvršen je i u tijeku je pretres poslovnih  prostorija, putničkih teretnih vozila, pravnih osoba, te je u tijeku privremeno oduzimanje robe. Istaknuo je da su pronađene  veće količine gotovog novca, naglasivši da je cilj kriminalne grupe pljačkanje BiH za nekoliko desetaka milijuna eura.

Osmić dodaje da je grupa prevozila robu, koja je završavala u magacinima, prodavana nacrno, a novac prikupljen njenom prodajom prenošen je ilegalno u Hrvatsku, te posredstvom službenice polagan u jednu banku, odakle je završavao u Kini.

Istaknuo je da je grupa  djelovala na području Arizone, Orašja, Brčko Distrikta,  Tuzle, Sarajeva i određenim mjestima u Hrvatskoj. Po njegovim riječima bit će  pretresene određene kuće te privedeno nekoliko osoba na razgovor, a neke i lišene slobode. Izrazio je zadovoljstvo jer se ova akcija izvodi u zajedničkoj suradnji i dogovoru SIPA-e, UIO, Tužiteljstva BiH i USKOK-a. 

 

Kopirati
Drag cursor here to close