Novi detalji

Kako i zbog čega su pali inspektori SIPA-e

Izvor blizak istrazi pojasnio je da su inspektori SIPA prikupili dovoljno dokaza koji povezuju njihovog kolegu sa spomenutim kaznenim djelima.
Vijesti / Crna Kronika | 08. 12. 2018. u 19:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Inspektor Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Darko Marčetić (44) iz Prijedora uhićen je zbog sumnje da je u dva slučaja iznudio novac od dilera.

Marčetić je inače zaposlen u uredu SIPA u Banjoj Luci, a uhapšen je u petak ujutru po nalogu Tužiteljstva BiH, u akciji koja se odnosi na procesuiranje osumnjičenih za zloupotrebe položaja i koruptivnih aktivnosti, piše Srpskainfo.

Marčetić nije jedini osumnjičeni u ovom predmetu, a jučer se Tužiteljstvu BiH predao i Adnan Aličić (39) iz Ključa.

Nakon uhićenja pretreseno je više lokacija koje koristi osumnjičeni Marčetić.

Izvor blizak istrazi pojasnio je da su inspektori SIPA prikupili dovoljno dokaza koji povezuju njihovog kolegu sa spomenutim kaznenim djelima.

Prema saznanjima, Aličić je steroide i druge sportske medikamente dovezao jednoj osobi, te se zatim udružio sa Marčetićem u iznuđivanju novca.

Marčetić je sa Aličićem stupio u kontakt s osumnjičenim dilerima i predstavio se kao inspektor SIPA, ali ih nije uhitio.

“Marčetić im je rekao da će im pomoći da izbjegnu uhićenje. Na osnovu toga i uz pomoć Aličića u dva slučaja je od njih iznudio novac”, kaže sugovornik Srpskeinfo.

U SIPA su potvrdili da je uhićen njihov službenik i da će u narednom periodu on biti suspeddiran s posla.

“Ukoliko bude osuđen zbog pomenutih kaznenih djela on će dobiti otkaz u našoj agenciji. Onima koji krše zakon nema mjesta u SIPA”, rekli su u ovoj agenciji.

U Tužiteljstvu BiH su rekli da je Marčetić osumnjičen da je radio u dogovoru s drugim osobama koje su ilegalno uvozile sportske medikamente i određene količine marihuane.

Tako zloupotrijebio je svoj službenih položaj i od osumnjičenih je iznuđivao novac, kako bi nezakonito posredovao u njihovoj zašiti od kaznenog gonjenja.

“Tijekom istrage, utvrđeno je da je osumnjičeni zloupotrijebio i mogućnost pristupa policijskom i drugim evidencijama, kako bi uzimao podatke koje je koristio prilikom iznude novca od osumnjičenih”, pojasnili su u Tužiteljstva BiH.

Nakon što je u javnost procurila informacija o uhićenju Marčetića, Tužilaštvu BiH se predao i drugi osumnjičeni u ovom predmetu Adnan Aličić.

“Obojicu osumnjičenih će ispitati postupajući tužilac Posebnog odjeljenja za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju. Nakon toga biće donesena odluka hoće li im biti predložen pritvor”, rekli su u Tužiteljstvu.

Adnan Aličić koji je saslušan u Tužiteljstvu BiH, od ranije je poznat policiji, a uhitili su ga upravo pripadnici SIPA, piše RSA.

Uhićen je prošle godine u akciji „Bond“ koja se odnosila na procesuiranje osoba osumnjičenih za organizirani kriminal i nedozvoljeno krijumčarenje trošarinskih proizvoda.

Kopirati
Drag cursor here to close