Ekshumacija

Još traje potraga na Rudniku: U Mostaru se traga za 193 osobe

Zna se samo da se iskopavanja vrše po navodima svjedoka ratnog zločina i da su aktivnosti pokrenute po nalogu Suda BiH…
Vijesti / Crna Kronika | 06. 09. 2019. u 13:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ekshumacija u mostarskom naselju Rudnik traje već drugi dan, a kako nam je potvrđeno iz Instituta za nestale osobe pretpostavlja se da će iskopavanja potrajati još nekoliko dana.

Foto: Bljesak.info / Još traje potraga na Rudniku

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Emza Fazlić rekla je za Bljesak.info kako se iskopavanja vrše prema prijavi svjedoka zločina da bi se na tom lokalitetu mogle nalaziti bošnjačke žrtve za kojima se traga od 1993.godine.

''U četvrtak smo izvodili pripremne radove jer je riječ o velikim nasipima materijala, a sljedećih će se dana nastaviti dubinsko kopanje'', rekla je Fazlić za Bljesak.info.

Foto: Bljesak.info / Još traje potraga na Rudniku

Aktivnosti su pokrenute po nalogu Suda BiH te da ih provodi državno tužiteljstvo.

Prema podacima Međunarodne komisije za nestale osobe, još se traga za 182 osobe koje su nestale na području Mostara. No, to su podaci koji su prijavljeni toj instituciji.

Foto: Bljesak.info / Još traje potraga na Rudniku

Službene brojke Instituta za nestale osobe BiH kažu kako se na području Mostara traga za 193 osobe – 135 Bošnjaka, 34 osobe srpske i 24 osobe hrvatske nacionalnosti.

 

International Commission on Missing Persons

ICMP endeavors to secure the co-operation of governments and other authorities in locating and identifying persons missing as a result of armed conflicts, human rights abuses, disasters and other causes and to assist them in doing so.

Kopirati
Drag cursor here to close