Snimka

Joca Amsterdam optužio Đukanovića za ubojstvo Pukanića

U jednom dijelu razgovora Jocić je progovorio i o ubojstvu Pukanića, pa je u kontekst naručitelja tog atentata smjestio crnogorskog predsjednika.
Vijesti / Crna Kronika | 27. 10. 2020. u 14:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Portal hrvatskog tjednika Nacional objavio je kako posjeduje snimku telefonskog razgovora u kojoj Sreten Jocić zvani Joca Amsterdam u ubojstvo glavnog urednika tjednika Nacional Iev Pukanića upleo Mila Đukanovića.

Nacional navodi kako je snimka prvo dospjela do policije u BiH, a potom u Hrvatsku i zašto je osoba koja ga je snimila Jocića prijavila zbog prijetnji.

Namještanje predsjednika

''Ja sam Joca Amsterdam. Prošlih dvanaest godina sam u zatvoru. Mogao sam da namjestim predsjednika Crne Gore. Nudili su mi da idem živjeti u Kostariku. Je li tako? Ja to nisam uradio. Ovdje sam gdje sam. Neću da me se moji unuci i djeca stide živog. Bolje da se ponose sa mnom mrtvim''.

To je, prema tvrdnjama Jocićeva sugovornika, u telefonskom razgovoru izjavio Jocić, koji je u sudskom procesu oslobođen krivice za organizaciju ubojstva Ive Pukanića, utemeljitelja i glavnog urednika tjednika Nacional, 23. listopada 2008. u središtu Zagreba.

Nacional posjeduje taj dio snimke citiranog razgovora. Cjelovitu je snimku prije par dana policiji u Tuzli predala osoba koja je ustvrdila kako je razgovarala s Jocićem, objasnivši okolnosti nastanka i kontekst tog razgovora.

Prema tvrdnjama Nacionalova izvora, razgovor je snimljen 13. rujna navečer. Iz zatvora u Srbiji, u kojemu služi kaznu zbog jednog naručenog ubojstva, Jocić je nazvao Vericu Lovčević, majku svoje bivše partnerice Aksenije Lovčević, koja živi u Bogatiću u Srbiji.

Izvor Nacionala je opisao kako je razgovor snimio donedavni partner Aksenije Lovčević, s kojim ona ima dvoje djece.

U jednom dijelu razgovora Jocić je progovorio i o ubojstvu Pukanića, pa je u kontekst naručitelja tog atentata smjestio crnogorskog predsjednika.

Tekstovi

''Jocić, iskusni kriminalac koji dobro zna da se telefonski razgovori iz zatvora najvjerojatnije snimaju, time je možda namjerno poslao svojevrsnu poruku Đukanoviću, u vrijeme kada su se političke okolnosti dramatično promijenile, a Đukanovićeva je politička pozicija bitno uzdrmana, usprkos tome što je i dalje predsjednik Crne Gore. Posve je, naime, moguće da se u promijenjenim političkim okolnostima, Đukanoviću izrazito nesklonim, pojave i pojedinci koji bi mogli neovisnije nego dosad propitivati i njegovu potencijalnu ulogu u ubojstvu Ive Pukanića, s kojim je poginuo i njegov bliski suradnik iz Nacionala Niko Franjić'', piše Nacional.

Tjednik navodi kako je o Đukanovićevom mogućem interesu za likvidaciju Nacionalova utemeljitelja ''u posljednjih godina petnaestak godina objavio dugu seriju temeljito dokumentiranih tekstova, u sklopu svojih istraživanja o kriminano-poslovnoj suradnji Mile Đukanovića i Stanka Subotića Caneta, svojedobnog važnog dobavljača cigareta za jugoslavensko crno tržište''.

''Serija Nacionalovih izuzetno ekstenzivnih i dokumentiranih članaka osvijetlila je brojne nezakonite aspekte interesne suradnje Đukanovića i Subotića, što je uvelike osujetilo njihove lukrativne švercerske aktivnosti koje su, po nekim procjenama, dosezale oko milijardu dolara godišnje. Taj Nacionalov uspjeh mogao je biti motiv za naručivanje Pukanićeva ubojstva. Najnovije Nacionalovo otkriće važna je indicija koja budi nadu da bi se, dvanaest godina nakon ubojstva Ive Pukanića, napokon mogli ostvariti značajniji pomaci na putu prema naručiteljima tog atentata'', naveo je tjednik.

Od ubojstva je prošlo 12 godina, a Franjić i Pukanić su stradali na parkiralištu u dvorištu zgrada na uglu Palmotićeve i Stare Vlaške u Zagrebu kada je eksplodirao motocikl ostavljen kraj automobila.

Počinitelji su pronađeni, uhićeni i osuđeni. Naručitelji ubojstva do danas su nepoznati.

Joca Amsterdam je 2014. na sudu negirao krivnju za ubojstvo vlasnika Nacionala, te kazao da se protiv njega vodi 'kafkijanski proces'. Sud ga je oslobodio krivnje, a neposredni izvršitelj ubojstva Željko Milovanović proglašen je krivim, kao i Milenko Kuzmanović, koji je optužen za pomaganje u ubojstvu.

Odgovor Đukanovića

Ured Mila Đukanovića odbacio kao neistinito pisanje tjednika te poručio kako je riječ o reciklaži laži koja je još prije osam godina lansirana.

''Pritisci tadašnjeg policijskog rukovodstva Srbije, u vrijeme vlasti Borisa Tadića, da Jocić, lažno optuži Đukanovića, kako bi se na taj način diskreditirala Crna Gora i njezino rukovodstvo, nisu dali željeni učinak. Tada su raskrinkani kao jedan od brojnih metoda u pokušaju kriminalizacije Mila Đukanovića, koji razni obavještajno - medijskih centri, provode duže od 20 godina'', navodi se u priopćenju Đukanovićevog ureda dostavljenom Tanjugu.

Povećaju da je jedan od takvih pokušaja bila i tzv. Duvanska afera, koja je i sudski verificirana kao podmetačina, dok su svi akteri u tom procesu, pred talijanskim sudovima, pravosnažno oslobođeni svih optužbi.

''Činjenica je da 'Nacional', koji je bio glavno oruđe, u lažnoj 'duhanskoj kampanji', u susret godišnjici ubojstva osnivača ovog lista, reciklira senzacionalistički obrađenu laž iz 2012. godine, smatramo očajničkim pokušajem dizanja tiraža i nuđenja svojih usluga onim centrima koji Crnu Goru i dalje doživljavaju kao svoju metu'', navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close