Uslikaj, pošalji, prijavi švercera

Preko Vibera možete poslati fotografiju i lokaciju gdje se nelegalno prodaju cigarete i duhan

Počela je javna kampanja ''Stop švercu''
Vijesti / Crna Kronika | 28. 05. 2022. u 11:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neke od oduzetih cigareta

Uprava za indirektno oporezivanje započela je javnu kampanju „Stop švercu“, čiji je cilj da svi građani Bosne i Hercegovine koji imaju bilo kakvu informaciju o utaji indirektnih poreza i nezakonitom prometovanju roba, a posebno duvanskih prerađevina, to dojave na otvorenu liniju 080 02 06 07.  

U ovogodišnjoj kampanji „Stop švercu“ građani mogu i na Viber broj 065 355 155 poslati fotografiju i lokaciju gdje se nelegalno prodaju cigarete i duhan, kako bi dežurni ovlašteni službenici UIO mogli u realnom vremenu izvršiti provjeru na terenu.

Prošlogodišnja akcija Uprave „Stop švercu“ rezultirala je velikim brojem poziva i dostavljenih informacija, od kojih su mnoge bile korisne i na osnovu kojih su izvršene aktivnosti na terenu i pronađena i oduzeta akcizna roba koja se prodavala suprotno zakonskim propisima.

Podsjećamo, od 2009. godine, od kada je Bosna i Hercegovina krenula u proces usklađivanja oporezivanja akcizom duvana i duhanskih proizvoda, broj izdanih akciznih markica konstantno je bio u padu svih prethodnih godina. Međutim, 2021. godine,  kada je UIO provela prvu javnu kampanju „Stop švercu“ koja je imala za cilj suzbijanje „crnog tržišta duhana“ u BiH, dogodilo se da je broj izdanih akciznih markica UIO za duhan i duhanske prerađevine zabilježio rast.

Naime, 2021. godine UIO je ukupno izdala 208 milijuna komada akciznih markica, dok je npr. 2020. godine ukupno izdano 185 milijuna komada. Važno je da se rast broja izdanih akciznih markica nastavio se i u 2022. godini. Podaci pokazuju da je u četiri mjeseca 2022. godine ukupno izdano 74,5 milijuna komada akciznih markica kojima se obilježavaju cigarete i pakiranja duhana za motanje i pušenje, dok je u istom periodu 2021. godine izdano 56,6 milijun komada, što  predstavlja porast za 31,6 %. Ovo su definitivno podaci koji govore u prilog činjenici da se u posljednje dvije godine smanjuje procenat tzv. „crnog tržišta“ duhana u BiH.  

Ovakvim statistikama svakako su značajan doprinos dale i brojne akcije službenika Uprave za indirektno oporezivanje iz grupa za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja iz sva četiri regionalna centra UIO (Banja Luka, Sarajevo, Mostar i Tuzla).  Samo u prošloj, 2021, godini ovlašteni službenici UIO oduzeli su cigareta i duhana koji su se nezakonito prodavali u BiH u vrijednosti 5,3 milijuna KM, dok je u četiri mjeseca 2022. godine oduzeto cigareta i duhana bez akciznih markica UIO u vrijednosti većoj od pola milijuna KM.

U vezi sa carinskim prevarama na internetu i cyber kriminalu, UIO je prepoznala ovu problematiku te je u Planu rada odredila da će posebnu pažnju posvetiti poduzimanju radnji, mjera i aktivnosti u cilju istraživanja, otkrivanja, sprječavanja i procesuiranja ovih kriminalnih aktivnosti po pitanju nezakonitosti u vezi s indirektnim oporezivanjem. S tim u vezi, službenici UIO prate i internet stranice i društvene mreže na kojima se vrši prodaja ilegalno proizvedenih duhanskih prerađevina.  

Prihodi od indirektnih poreza (PDV-a, akciza, carina i putarina), od najvećeg su značaja za ukupnu fiskalnu stabilnost cijele Bosne i Hercegovine. Novcem prikupljenim od indirektnih poreza u najvećoj mjeri se financiraju zdravstvo, školstvo, cestovna infrastruktura, razna socijalna davanja i slično. Zaključno sa današnjim danom UIO je prikupila 3 milijarde i 755 milijuna KM, što je više za 672 milijuna ili 22 % u odnosu na isti period prošle godine.

Kopirati
Drag cursor here to close