Centralna banka

SIPA izuzela dokumentaciju o zapošljavanju: Upitna pozicija i supruge ministra Šarovića

Radnik Centralne banke BiH tvrdi da su natječaji za prijem namješteni, za šta je predočio i obimnu dokumentaciju.
Vijesti / Crna Kronika | 18. 10. 2018. u 12:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH tražili su i izuzeli dokumentaciju o zapošljavanju u Centralnoj banci BiH u Sarajevu, saznaje Srna u ovoj instituciji. Izvor Srne naveo je da su inspektori Sipe dokumentaciju izuzeli prije nekoliko dana. 

U Sudu BiH za danas je zakazano ročište po prijavi jednog radnika koji je tužio Centralnu banku zbog korupcije pri zapošljavanju, rekao je sugovornik Srne. 

Radnik Centralne banke BiH tvrdi da su natječaji za prijem namješteni, za šta je predočio i obimnu dokumentaciju. 

"Glas Srpske" ranije je pisao da su Stojanka Šarović, supruga ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i dužnosnika SDS-a Mirka Šarovića, te Borisava Gašanović, sestra načelnika općine Istočni Stari Grad i utjecajnog člana iste stranke Boje Gašanovića, zaposlene u Centralnoj banci BiH bez, odnosno van ustaljene natječajne procedure. 

Šarović je bez natječaja postavljena na poziciju zamjenika glavnog revizora banke, a Gašanović je na osnovu interne procedure došla na mjesto stručnog suradnika za devizne račune i transakcije. 

Sugovornik "Glasa Srpske" blizak Centralnoj banci kaže da natječaj za poziciju na koju je došla Šarović nije ni raspisan. 

"Na tu funkciju zaposlio ju je osobno guverner Centralne banke BiH Senad Softić. Upravni odbor je zatim samo aminovao Softićevu odluku i odobrio imenovanje Šarovićeve", rekao je on. 

Za radno mjesto na kojem je zaposlena Gašanovićeva, javni natječaj je samostalno organizirala Centralna banka, iako je za natječajne procedure u institucijama na razini BiH zadužena Agencija za državnu službu BiH. 

"Na taj način im je lakše namjestiti izbor po svojoj volji, a time i sužavaju izbor stručnjaka koji bi mogli da konkuriraju", rekao je on. 

Kopirati
Drag cursor here to close