Sud BiH

Izrečena najveća kazna ikad u BiH za trgovinu ljudima

U izrečene kazne optuženih uračunava se vrijeme provedeno u pritvoru, počev od 24. srpnja 2023. godine.
Vijesti / Crna Kronika | 08. 03. 2024. u 12:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sud BiH je prvostupanjskom presudom osudio Afganistance Amanulaha Išakila i Kaisa Kana na ukupno 21 godinu zatvora zbog trgovine ljudima, što je do sada najstroža izrečena kazna za ovo krivično djelo.

Kanu je izrečeno dvije godine zatvora za krijumčarenje ljudi, a za međunarodnu trgovinu ljudima deset godina, odnosno jedinstvena kazna zatvora od 11 godina, dok je Išakil osuđen na 10 godina zatvora, objavljeno je iz Suda BiH.

U izrečene kazne optuženih uračunava se vrijeme provedeno u pritvoru, počev od 24. srpnja 2023. godine.

Kan je, između ostalog, osuđen da je 24. veljače 2022. godine, radi stjecanja protupravne imovinske koristi, pokušao nezakonito prevesti grupu od četiri migranata preko granice BiH prema Hrvatskoj i dalje prema zemljama EU.

On je organizirao prihvat ovih osoba u privatnoj kući, vlasništvo osobe čiji su inicijali B.H. u općini Orašje, u neposrednoj blizini graničnog prelaza, te je pratio pogodne kamione koji su čekali na prelazak granice kako bi u njih neopaženo ubacio migrante.

Išakil i Kan proglašeni su krivim da su tijekom prosinca 2021. godine, u objektu kuće vlasništvo B.H. u Orašju, koristeći silu i prijetnju nasiljem, hladnim oružjem i pištoljem, iskoristili maloljetne migrante u svrhu seksualnog iskorištavanja, obmanjujući ih da će ih nezakonito prevesti preko granice u EU.

Kopirati
Drag cursor here to close