Akcija blic

Iznudili mu milijun KM, FUP uhitio dvije osobe

Vijesti / Crna Kronika | 14. 06. 2016. u 14:04 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policijski službenici Federalne uprave policije su nakon višemjesečne istrage, u utorak u ranim jutarnjim satima, pod nadzorom Županijskog tužiteljstva Kantona Sarajevo, započeli sa realizacijom operativne akcije 'Blic' na području Tuzlanske županije i Kantona Sarajevo.

U sklopu navedene akcije, a po naredbi Općinskog suda u Sarajevu, izvršeni su pretresi na dvije lokacije na području Kantona Sarajevo, te su lišene slobode dvije osobe iz Sarajeva incijala I.S. (1963. g.) i A.A. (1978. g.).

Osobe lišena slobode se dovode u vezu sa kaznenim djelom 'Iznuda' iz člana 295. i 'Ugrožavanje sigurnosti' iz člana 183. KZ FBiH, na način da su u prethodnom periodu uz ozbiljne prijetnje po život i imovinu, iznudili cca. 1.000.000 KM od oštećenog E.S. iz Gradačca.

Oštećeni E.S. je osumnjičenim osobama radi pružanja navodne 'zaštite' na mjesečnom ili tjednom nivou bio prinuđen predavati novčane iznose od 3.000 do 20.000 KM ili Euro valute, na različitim lokacijama na području Tuzlanske županije ili Kantona Sarajevo, a koje osumnjičeni prethodno odrede.

Policajci Federalne uprave policije (FUP) uhitili su danas u sarajevskom naselju Bistrik dvije osobe zbog osnovane sumnje da su počinili iznudu.

Kako saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) uhićeni su Izedin Izo Spahović i Amar Adrović. Njih dvojica uhićeni su u privatnom objektu Izedina Spahovića, takozvanim Kulama Bistrik.

Spahovića se i ranije dovodilo u vezu sa kamatarenjem nekoliko osoba na području Sarajeva. Također, u svibnju prošle godine Izedin Izo Spahović uhićen je zbog sumnje da je iz Golfa 7, koji je u vlasništvu njegovog Taxi udruženja Adi i Benjo, u naselju Grbavica pucao iz vatrenog oružja na drugo vozilo.

Adrović je također poznat policiji, nakon što je prije tri godine ranjen u Tuzli, u obračunu dvaju kriminalnih skupina, navodi BIRN.

Prilikom pretresa pronađeni su mobilni telefonski aparati i SIM kartice koji su korišteni za izvršenje predmetnih kaznenih djela, notesi, evidencije, određena količina novca, vatreno oružje i određena količina streljiva, nepoznata materija koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu 'extasy', te drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa navedenim i drugim kaznenim djelima.

Osobe lišene slobode će biti privedene u službene prostorije Federalne uprave policije radi kriminalističke obrade, nakon čega će u zakonskom roku uz Izvještaj o izvršenom kaznenom djelu i izvršitelju biti predati na dalju nadležnost Županijskom tužiteljstvu Kantona Sarajevo, odnosno postupajućem predmetnom tužitelju.

Asistenciju u realizaciji ove operativne akcije su pružali policijski službenici MUP-a TŽ i MUP-a KS, navedeno je u priopćenju iz Ureda za informiranje FUP-a.

Kopirati
Drag cursor here to close