Bujične poplave

Izlile se rijeke širom BiH: Poplave u Žepču, Zavidovićima i Vitezu

Meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) Bakir Krajinović je ranije upozorio na moguće bujične poplave.
Vijesti / Crna Kronika | 16. 07. 2021. u 20:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Obilna kiša koja je u predvečernjim satima počela padati na području centralnog dijela Bosne i Hercegovine, izazvala je probleme u Žepču i Vitezu.

Uslijed slijevanja oborinskih voda u Zavidovićima je došlo do otežanog odvijanja prometa u centru grada, dok je na području Žepča uslijed plavljenja podvožnjaka obustavljeno odvijanje prometa.

U Srednjobosanskom kantonu zabilježena su izlijevanja manjih rijeka iz korita tako je u mjestu Bešići kod Viteza došlo do izlijevanja rijeke Kruščice, a za sada nema informacija o ugroženim objektima i stanovništvu.

Odvijanje prometa je otežano na svim putnim pravcima u Zeničko-dobojskom i Srednjobosanskom kantonu zbog izlijevanja oborinskih voda na kolnik pa se vozačima savjetuje da vožnju prilagode uslovima na cesti.

U Općini Vitez je došlo do blokade određenih putnih pravaca, a jedan od njih je i put za vodovod "Ilidža" gdje se prema neslužbenim informacijama nalazi nekoliko turista sa automobilima te nisu u mogućnosti vratiti se nazad.

Teška situacije je i u Modriči, gdje je velika kiša uzrokovala plavljenje ulica.

Meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) Bakir Krajinović je u izjavi za Klix.ba upozorio na moguće bujične poplave, ali je istaknuo da one neće biti onakve kakve su bile u zapadnoj Europi ili kakve su bile u Bosni i Hercegovini u svibnju 2014. godine.

Napomenuo je da je FHMZ već objavio narančasti meteoalarm zbog opasnosti da će obilne padaline uzrokovati bujične poplave.

Kopirati
Drag cursor here to close