Ostat će zapamćen

Izlet na Jahorinu: 18 osnovaca završilo na infuziji

"Djeci koja su primila infuzije bilo je malo bolje, ali su se javljali i drugi slučajevi i jedan učitelj je imao iste stomačne tegobe", rekla je Bosančić
Vijesti / Crna Kronika | 10. 05. 2022. u 12:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Učenici petog razreda Osnovne škole "Petar Kočić" iz Prijedora, koji su prethodnog vikenda išli na četvorodnevnu školu u prirodu na Jahorini, razboljeli su se i 18 djece je završilo na infuziji.

Kako je za "Nezavisne novine" potvrdila Gordana Bosančić, direktorica ove škole, na Jahorinu su otišla četiri odjela petog razreda, odnosno 91 učenik s četiri učitelja, pedagogom i liječnikom, a odsjeli su u Hotelu "Nebojša".

Kako je Bosančić istaknula, prvu večer i u nedjelju ujutro učenici su izveli sve aktivnosti i bili dobro, ali je problem nastao u poslijepodnevnim satima u nedjelju.

Tada se, kako je navela Bosančić, nekoliko djece požalilo na mučninu, a do kraja dana djeca su povraćala.

Učitelji su učenike koji su povraćali u nedjelju kasno naveče odveli u hitnu kako bi spriječili da djeca dehidriraju, a do ponedjeljka ujutro 18 djece primilo je infuzije.

"Djeci koja su primila infuzije bilo je malo bolje, ali su se javljali i drugi slučajevi i jedan učitelj je imao iste stomačne tegobe", rekla je Bosančić za "Nezavisne novine".

U ponedjeljak ujutro su, kako ističe Bosančić, stupili u kontakt sa direktorom agencije "Kompas", koja je organizirala ovaj izlet u prirodu, da se učenici vrate kući jer je oko 20 djece do tada imalo stomačne tegobe.

"Sinoć oko 22 sati učenici su stigli kući", rekla je Bosančić, navodeći da su djeca trenutno u dobrom zdravstvenom stanju.

Dodala je da je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske poslalo inspekciju u Hotel "Nebojša" na Jahorinu, da ispita zbog čega su se učenici razboljeli.

Kako je Bosančić navela, direktor agencije "Kompas" je tražio službeno da sanitarna inspekcije istraži taj hotel.

Kopirati
Drag cursor here to close