strah

Italija nakon potresa: Na tisuće građana noć provelo pod otvorenim nebom

Vijesti / Crna Kronika | 31. 10. 2016. u 08:27 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na tisuće Talijana noć je provelo pod otvorenim nebom, u šatorima i automobilima, nakon potresa jačine 6,5 stupnjeva Richtera koji je jučer pogodio Apeninski poluotok.

Jučerašnji potres, najsnažniji u proteklih deset godina, nije odnio ljudske žrtve, ali je načinio ogromnu materijalnu štetu. Najteže je pogođen talijanski drevni grad Norcija u regiji Perugia gdje se urušila jedna od najpoznatijih građevina tog mjesta, katedrala Svetog Benedikta sagrađena u 14. stoljeću. U potresu je oštećena i srednjovjekovna crkva Svete Marije.

Nekoliko objekata srušeno je i u gradovima Castelsantangelo, Preci, Ussita i Arquata. Tamošnji gradonačelnici tvrde kako su stanovnici u strahu i da ne ulaze u svoje domove.

Potres se osjetio i u Rimu gdje su vlasti zatvorile metro dok se čeka stručno mišljenje o postojanju eventualnih sigurnosnih rizika. Prije dva mjeseca na istom području potres je sravnio sa zemljom nekoliko manjih gradova, pri čemu je poginulo gotovo 300 ljudi, pretežno u gradiću Amatrice.

Italija je geografski smještena na izuzetno trusnom području je se prostire na više tektonskih ploča. Apeninski poluotok je europska regija koja je seizmički najaktivniji.

Kopirati
Drag cursor here to close