Slučajevi

Istraga o ulasku virusa u SKB Mostar još traje

Tužitelji u Bosni i Hercegovini nisu ubrzali rad na predmetima u vezi s pandemijom…
Vijesti / Crna Kronika | 02. 09. 2020. u 12:33 Bljesak.info | BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Većina istraga koje su tužiteljstva u Bosni i Hercegovini pokrenula tokom pandemije koronavirusa još uvijek nisu okončane, pokazuju podaci koje je prikupila Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Tužiteljstva širom BiH trenutno imaju najmanje 35 predmeta u radu koji se na neki način odnose na nepravilnosti tokom pandemije. Uz dva predmeta o kojima se u medijima najviše pisalo – nabavka 100 respiratora u Federaciji i pokretna bolnica u Republici Srpskoj – tužiteljstva u BiH istražuju niz drugih slučajeva, od nabavke zaštitne opreme do organiziranja okupljanja u vrijeme kada su ona bila zabranjena.

Maline miruju

Državno tužiteljstvo nije objavilo kada očekuje donošenje odluke u istrazi nabavke respiratora iz Kine vrijedne više od deset milijuna maraka u kojoj su osumnjičeni premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić, suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak, vlasnik firme “F.H. Srebrena malina” Fikret Hodžić i direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak.

Iz Državnog tužiteljstva su za BIRN BiH potvrdili da rade i na predmetima u kojima su koruptivna ponašanja dovela do ozbiljnog ugrožavanja zdravlja i sigurnosti građana.

Republičko javno tužiteljstvo Republike Srpske, uz predmet o nabavci pokretne bolnice, također istražuje nabavku medicinske opreme, odnosno odijela i maski.

Video: Obitelj Grabo - Poklon i kvar

Policijski službenici Uprave za organizirani i teški kriminalitet MUP-a RS, po zahtjevu Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organiziranog i najtežih oblika gospodarskog kriminala Republičkog javnog tužiteljstva, provode istražne radnje u vezi s predmetom nabavke pokretne bolnice, koju je Vlada RS-a platila 3,6 milijuna KM, a tužilačka odluka još nije donesena, potvrđeno je za BIRN BiH.

Puževi koraci

Dragica Tojagić, tajnica Republičkog javnog tužiteljstva, kazala je da je ovo tužiteljstvo početkom svibnja zaprimilo krivičnu prijavu u vezi s nabavkom pokretne bolnice.

“Prijava se nalazi u fazi provjera, odnosno prikupljanja informacija i potrebnih obavještenja”, rekla je Tojagić.

Na mnoge nepravilnosti prilikom javnih nabavki upozoravali su i iz Transparency Internationala u Bosni i Hercegovini, a za neke od nabavki podnijeli su i prijave, nakon čega je otvorena i istraga.

“Dužina rješavanja po prijavama razlikuje se od tužiteljstva do tužiteljstva”, kaže Milena Mastalo, programska suradnica za istraživanje, izvještavanje i pružanje pravne pomoći u Transparency Internationalu.

“Do sada smo imali situacije da se po nekim prijavama čeka preko dvije godine, dok se po drugim odluči u roku od 20 dana. Ono što posebno zabrinjava jeste činjenica da više od polovine krivičnih prijava završi naredbom o neprovođenju istrage, kao i to što se obično procesuiraju manji slučajevi”, kaže Mastalo.

Dodaje da je u situacijama poput pandemije, gdje je pojačano zanimanje javnosti i medijski pritisak, očekivati da se istraga provede mnogo brže.

Odijela u Tuzli

''Tužiteljstvo Tuzlanskog kantona (TK) već je okončalo dva predmeta naredbom o neprovođenju istrage – u predmetima izgradnje izolatorija u Srebreniku i uspostave prostora za karantenu'' potvrdio je za BIRN BiH glasnogovornik Tužiteljstva Admir Arnautović.

U predmetu uspostave karantene Tužiteljstvo je zaključilo da ne postoje osnovi sumnje da je počinjeno neko krivično djelo, dok je u predmetu koji se odnosi na izgradnju izolatorija u Srebreniku “Tužiteljstvo TK-a donijelo naredbu da se neće provoditi istraga protiv gradonačelnika i ujedno komandanta Štaba civilne zaštite Grada Srebrenika a vezano za adaptaciju prostora i izgradnju privremenog izolatorija u Srebreniku, jer je nakon provjera, koje je po nalogu Tužiteljstva obavila Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA), utvrđeno da ne postoje osnovi sumnje da je prijavljeni počinio krivično djelo ‘zloupotreba položaja i ovlaštenja’”.

Predmet je formiran nakon pisanja BIRN-a BiH da je Grad Srebrenik u vrijeme pandemije izazvane koronavirusom, uz primjenu izuzeća Zakona o javnim nabavkama, izdao naredbu da se firmi “Feniks AS”, u kojoj udio u vlasništvu ima gradski vijećnik Fadil Suljić, dodijeli ugovor o izgradnji izolatorija u Srebreniku.

Tužiteljstvo Tuzlanskog kantona još uvijek vodi istragu po prijavi Agencije za javne nabavke BiH o nabavci zaštitnih odijela.

“U tom predmetu je Agencija za javne nabavke BiH ovom tužiteljstvu dostavila dopis da se izvrše provjere vezane za nabavku određenog broja zaštitnih odijela u Kantonalnoj upravi civilne zaštite TK-a od firme iz Mostara. Potrebno je uraditi još jednu provjeru, nakon čega će u predmetu biti donesena odluka”, kaže Arnautović.

Napuštanje izolacije

Tužiteljstvo Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) vodilo je istrage u vezi s nepravilnostima tijekom pandemije u šest predmeta.

“Uvidom u evidenciju Kantonalnog tužiteljstva ZDK-a utvrđeno je da je tijekom pandemije COVID-19 formirano šest predmeta, koji se uglavnom odnose na pojavu zaraze među uposlenicima određenih gospodarskih društava, kao i prenošenje zarazne bolesti, koji su fazi provjere. Također, jedan predmet se odnosi na samovoljno napuštanje izolacije, a u kojem je donesena naredba o neprovođenju istrage”, kazala je za BIRN BiH Mirna Poljac, glasnogovornica Tužiteljstva ZDK-a.

Kantonalno tužiteljstvo Srednjobosanskog kantona je od početka pandemije vodilo istragu u dva predmeta protiv dvije osobe zbog počinjenog krivičnog djela “nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije”, te su u oba predmeta podignute optužnice koje su proslijeđene nadležnim sudovima na potvrđivanje.

Za isto krivično djelo Kantonalno tužiteljstvo Unsko-sanskog kantona (USK) vodilo je osam predmeta. U šest predmeta je istraga okončana i optužnica podignuta za ovo djelo, kaže Irena Marjanović, glasnogovornica Tužiteljstva USK-a.

Najviše predmeta u Sarajevu

Tužiteljstvo Kantona Sarajevo (KS) je pokrenulo predmet o nabavci respiratora iz Kine koji su kupljeni preko Federalne uprave civilne zaštite, ali je taj predmet uskoro preuzelo Državno tužiteljstvo. Glavna kantonalna tužiteljica Sabina Sarajlija potvrdila je da ovo tužiteljstvo vodi još predmeta koji se odnose na Federalnu upravu civilne zaštite.

Ukupno u ovom tužilaštvu postoje tri vrste predmeta koji se mogu vezati za koronavirus, kaže Sarajlija.

“Prvi su vezani za moguće propuste tokom liječenja pacijenata vezanih za koronavirus i eventualno krivično djelo ‘nesavjesno liječenje’. Drugi se odnose na javne nabavke kako bi se utvrdilo da li ima kršenja Zakona o javnim nabavkama BiH. Imamo nekoliko predmeta koji se odnose na nabavke testova i druge opreme za KCUS [Klinički centar Univerziteta u Sarajevu], nabavku maski od strane KUCZ-a [Kantonalne uprave civilne zaštite], nabavku zaštitnih maski od strane FCUZ-a. Također, imamo i predmeta u radu koji se odnose na nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije (kršenje mjera izolacije) i prenošenje zaraznih bolesti – ukupno oko 20 predmeta, stalno se mijenja broj”, kaže Sarajlija za BIRN BiH.

BIRN BiH je ranije otkrio kako su zaštitne maske u Kantonu Sarajevo kupljene od firme čiji je vlasnik sin kantonalne zastupnice.

Sarajlija napominje da niti u jednom od ovih predmeta policijske agencije nisu dostavile kompletan izvještaj o počinjenom krivičnom djelu na osnovu kojeg bi se moglo bez daljnjeg rada Tužiteljstva donijeti odluka.

“Tužiteljstvo se od starta aktivno uključilo u prikupljanje dokaza ili su predmeti formirani po službenoj dužnosti. Na svim predmetima se aktivno poduzimaju radnje radi provjere navoda i predmeti se smatraju kao hitni. U ovim predmetima nisu donesene tužilačke odluke”, kazala je Sarajlija.

Istraga u Mostaru

Tužiteljstvo u Mostaru je u jednom slučaju prijema zaraženog pacijenta u mostarsku bolnicu samoinicijativno formiralo predmet, ali je istraga u ovom predmetu još uvijek u tijeku.

“U cilju utvrđivanja svih relevantnih činjenica, te postojanja eventualne krivične odgovornosti za neko od krivičnih djela protiv zdravlja ljudi, kako od strane pacijenata, a tako i od liječnika koji je sudjelovao u njihovom prijemu u SKB Mostar, Tužiteljstvo je putem naredbi Suda izuzelo svu potrebnu medicinsku dokumentaciju, snimke nadzornih kamera u SKB-u Mostar, kao i drugu potrebnu dokumentaciju”, rekla je Ana Rajič, glasnogovornica Kantonalnog tužiteljstva Mostar.

Bez predmeta u Livnu i Širokom

Kantonalno tužiteljstvo Posavskog kantona vodilo je jednu istragu u predmetu koji se odnosi na koronavirus, i ona je okončana podizanjem optužnice, potvrđeno je za BIRN BiH, dok u Hercegbosanskom i Zapadnohercegovačkom kantonu nije bilo u radu sličnih predmeta.

Okružno tužiteljstvo u Bijeljini ispituje je li izvršeno krivično djelo zbog masovnog okupljanja na liturgiji u spomen-hramu “Svetog Velikomučenika Lazara Srpskog i Svih srpskih Novomučenika” u Srebrenici, koja je održana 7. aprila ove godine.

U Okružnom javnom tužiteljstvu Prijedor vođena je jedna istraga, koja se okončala odlukom o obustavi istrage, a istraga ove vrste nije bilo u Okružnom tužilaštvu Istočno Sarajevo.

Krajem ožujka je Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV) usvojilo zaključak prema kojem su predmeti za djela protiv zdravlja stanovništva za vrijeme vanrednih okolnosti izazvanih pandemijom koronavirusa apsolutni prioritet svih pravosudnih institucija u BiH.

Početkom travnja, nakon sastanka u kome su sudjelovali direktor Agencije za javne nabavke, američki ambasador u BiH i nekoliko tužilaca, objavljeno je kako će tužitelji širom BiH obratiti posebnu pažnju na zloupotrebe budžeta tokom nabavki koje su u vezi s kupovinom medicinske opreme i drugih stvari potrebnih u vremenu pandemije.

Kopirati
Drag cursor here to close