UNDP SEESAC

Istopili 1.864 komada malog oružja i lakog naoružanja

U Bosni i Hercegovini je uništeno 1.864 komada malog oružja i lakog naoružanja i pripadajućih dijelova radi bolje sigurnosti građana
Vijesti / Crna Kronika | 19. 10. 2020. u 13:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U subotu, 17. listopada 2020. godine, 12 policijskih agencija iz Bosne i Hercegovine, zajedno sa Koordinacijskim odborom za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u Bosni i Hercegovini, je uništilo 1.864 komada malog oružja i lakog naoružanja sa pripadajućim dijelovima i komponentama u livnici Jelšingrad u Banja Luci, potvrđujući opredijeljenost Bosne i Hercegovine da doprinese međunarodnim okvirima kontrole naoružanja, sigurnosti svojih građana, kao i regionalnoj i međunarodnu sigurnosti i stabilnosti.

Foto: PR / Uništavanje naoružanja u livnici Jelšingrad u Banja Luci

Događaj je financirala Europska unija (EU) kroz UNDP SEESAC, uz podršku kancelarije UNDP-a u Bosni i Hercegovini (BiH). Malo oružje i lako naoružanje prikupile su policijske agencije kroz redovne aktivnosti sprovođenja zakona, dok su određenu količinu oružja građani dobrovoljno predali.

Foto: PR / Uništavanje naoružanja u livnici Jelšingrad u Banja Luci

Cilj događaja jeste povećanje opće sigurnosti, kao i suzbijanje rizika od širenja malog oružja i lakog naoružanja kroz doprinos smanjenju broja komada nelegalnog oružja u BiH.

Ova aktivnost doprinosi Strategiji za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u BiH, ali i realizaciji Regionalne mape puta za kontrolu spomenutog oružja.

Foto: PR / Uništavanje naoružanja u livnici Jelšingrad u Banja Luci

Od 2017. godine, vlasti Bosne i Hercegovine su, uz podršku EU, UNDP BIH i UNDP SEESAC, uništile više od 18.500 komada malog oružja, lakog naoružanja sa pripadajućim dijelovima i komponentama.

Kroz sustavno uništavanje oružja i municije, Bosna i Hercegovina još jednom ističe svoju posvećenost borbi protiv nedozvoljene trgovine oružjem, radi sigurnosti svojih građana i cijelog regije.

Foto: PR / Uništavanje naoružanja u livnici Jelšingrad u Banja Luci

Osnovne informacije:

U Jugoistočnoj Europi, nedozvoljena trgovina malim oružjem i lakim naoružanjem sa pripadajućom municijom i dalje predstavlja prijetnju po sigurnost i stabilnost regije.

Od 2002. godine, UNDP SEESAC pružio je podršku vlastima u regije Jugoistočne Europe da unište preko 338.000 komada ovog oružja. Spomenuta aktivnost financira se u okviru Odluke vijeća EU (CFSP ) 2019/2111 koja nastavlja da podržava aktivnosti uništavanja malog oružja i lakog naoružanja u regiji, nadovezujući se na postignuća ostvarena na osnovu Odluke vijeća EU (CFSP) 2016/2356.

Pored toga, ova aktivnost je usklađena sa ciljevima Mape puta održivog rješenja za suzbijanje nedozvoljenog posjedovanja, zloupotrebe i trgovine malim oružjem i lakim naoružanjem sa pripadajućom municijom na Zapadnom Balkanu do 2024. godine (Mapa puta), usvojenom na Samitu za Zapadni Balkan u Londonu 2018. godine.

Konkretno, kroz realizaciju ove aktivnosti doprinosi se cilju br.7 koji je usmjeren na znatno smanjenje rizika od širenja i preusmjeravanja vatrenog oružja, municije i eksploziva u protupravne tijekove, kao i cilju br. 6 koji se bavi sustavnim smanjenjem viška i uništavanjem oduzetog malog oružja i lakog naoružanja i municije.

Kopirati
Drag cursor here to close