Ročište

I Tužiteljstvo i obrana složni oko Mamićeve slobode

Tužiteljstvo se usprotivilo zahtjevu hrvatskog pravosuđa jer smatraju da nisu ispunjeni zakonski uvjeti za izručenje, a sličnog mišljenja je i obrana.
Vijesti / Crna Kronika | 17. 07. 2018. u 10:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Sudu BiH je održano ročište po zahtjevu hrvatskog pravosuđa koje traži izručenje Zdravka Mamića, bivšeg čelnika Dinama, a koji je, kao što je poznato, na Županijskom sudu u Osijeku osuđen na šest i pol godina zatvora, objavilo je Oslobođenje.

Tužiteljstvo se usprotivilo zahtjevu hrvatskog pravosuđa jer smatraju da nisu ispunjeni zakonski uvjeti za izručenje, a sličnog mišljenja je i obrana.

Naime, Mamićev odvjetnik Zdravko Raić je istaknuo Sporazum s hrvatskom podrazumijeva izručenje za djela počinjena od dana potpisivanja - 28. studenog 2012., podsjeća Oslobođenje.

Zahtjev će biti proslijeđen Sudskom vijeću koje će odluku donijeti naknadno.

Mamićev odvjetnik je medijima rekao kako je uvjeren da do izručenja neće doći.

Mamić: Ne osjećam se sigurno u Hrvatskoj

Tužiteljica Gordana Bosiljčić je rekla kako je Državno tužiteljstvo utvrdilo da nisu ispunjeni uvjeti za izručenje Mamića pravosudnim organima Hrvatske.

''Propisana je zabrana izručenja osoba koje su državljani Bosne i Hercegovine, a potraživani to jeste. Ugovor o izručenju potpisan između BiH i Hrvatske ne može se primijeniti na ovu procesnu situaciju'', rekla je Bosiljčić te dodala kako se izručenje traži za vođenje predmeta pred Županijskim sudom u Osijeku zbog zloupotrebe povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Mamić je rekao da je zbog nesigurnosti u Hrvatskoj potražio pravdu u BiH, kao i da ostaje kod ranijeg stava da ne prihvaća dobrovoljno izručenje.

''U Hrvatskoj se osjećam nesigurno i tamo nemam pravičan postupak. Sviđa mi se stav Tužiteljstva BiH jer štite i moja prava, u Hrvatskoj to nikada nisam osjetio, zato sam pravdu potražio u svojoj drugoj domovini, Bosni i Hercegovini'', istaknuo je Mamić.

Kopirati
Drag cursor here to close