Transparency International

I to je BiH: Borio se protiv sukoba interesa pa upao u sukob interesa

Anđelić je, navode iz TI, nakon ostavke s dužnosti zamjenika direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije imenovan na mjesto v.d. izvršnog direktora Rudnika i termoelektrana Gacko .
Vijesti / Crna Kronika | 20. 04. 2018. u 10:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) uputio je Komisiji za odlučivanje o sukobu interesa prijavu protiv Dragana Anđelića, zbog, kako su priopćili, kršenja Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH.

Anđelić je, navode iz TI, nakon ostavke s dužnosti zamjenika direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije imenovan na mjesto v.d. izvršnog direktora Rudnika i termoelektrana Gacko .

Iz TI BiH podsjećaju da Zakon o sukobu interesa jasno propisuje da ''izabrani dužnosnici, nositelji izvršnih funkcija i savjetnici, za vrijeme obavljanja javne funkcije i šest mjeseci nakon prestanka obavljanja te dužnosti, ne mogu biti članovi upravnog odbora, nadzornog odbora, skupštine, uprave ili menadžmenta, niti biti u svojstvu ovlaštene osobe u javnom poduzeću''.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH je Anđelića, nakon njegove ostavke, razriješio dužnosti zamjenika direktora APIK zaključno s 4. ožujka 2018, što jasno ukazuje na to da nije istekao rok od šest mjeseci, te da je od trenutka imenovanja na dužnost u RiTE Gacko, Anđelić u sukobu interesa.

''Zanimljivo je da je Anđelić, za vrijeme obavljanja dužnosti zamjenika direktora APIK, i sam bio član Komisije za odlučivanje o sukobu interesa, te je morao biti svjestan da prelaskom na dužnost člana uprave javnog poduzeća krši zakon koji je do nedavno primjenjivao'', tvrde iz TI BiH.

Podsjećamo, Centar javne sigurnosti Istočno Sarajevo podnio je Okružnom tužiteljstvu u ovom gradu izvještaj 2016. godine Anđelića zbog sumnje da je kao direktor Voda Srpske sklopio više štetnih ugovora i nanio štetu poduzeću i proračunu Republike Srpske, objavila je tada Srna.

U tom izvještaju podsjeća se kako su mediji ranije prenijeli da će Vode Srpske i proračun Republike Srpske biti oštećeni za 700.000 KM jer je Anđelić 2013. godine potpisao ugovor o uređenju korita rijeke Željeznice u Istočnom Sarajevu s firmom Radis iz tog grada suprotno odredbama Zakona o javnim nabavkama i procedurama za projekte koje je, poput ovog, financirala Europska investiciona banka.

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close