Čakovec

Hrvatska: Doktorica izvršila samoubojstvo nakon niza uvreda na društvenim mrežama

Prije potvrde da je njezina smrt povezana s javnim sramoćenjem, sve liječničke udruge uputile su objavu u kojoj zajednički osuđuju internetsko nasilje.
Vijesti / Crna Kronika | 29. 01. 2024. u 19:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mlada specijalizantica hematologije iz Županijske bolnice Čakovec pronađena je mrtva dan nakon što je na Facebooku objavljena kritika na njezin rad, koju je napisala članica obitelji jednog pacijenta, a koja je pak dovela do niza drugih uvreda na njezin račun.

Smrt se dogodila u Zagrebu, gdje je liječnica boravila tijekom tjedna zbog specijalizacije. PU Zagrebačka potvrdila je Novostima da je riječ o samoubojstvu, uz upozorenje da izvješćivanje javnosti o ovakvim slučajevima dovodi do porasta broja samoubojstava.

Prije potvrde da je njezina smrt povezana s javnim sramoćenjem, sve liječničke udruge uputile su objavu u kojoj zajednički osuđuju internetsko nasilje.

Jutarnji list danas donosi i reakciju dr. Igora Šegovića, ravnatelja Županijske bolnice u Čakovcu, koji kaže da je sastanak na temu prozivanja liječnika imenom i prezimenom na mrežama bio planiran za utorak.

"Liječnički zbor i HUBOL imaju mogućnosti pružanja pravne pomoći liječnicima, bolnica ih nema. Mi im možemo samo sugerirati pokretanje privatne tužbe zbog klevete. Udruge imaju i mogućnosti i financijska sredstva za pomoć. Ovo nije prvi takav slučaj, da se imenom i prezimenom javno prozivaju liječnici, sve nas prozivaju i pišu što žele, a mi jedino što možemo je privatno tužiti za klevetu kako bi se zaštitili", rekao je.

List navodi i kako kolege opisuju liječnicu kao vrijednu i predanu poslu, koja je kao gimnazijalka došla kao pacijent od zloćudne hematološke bolesti. Izliječila se, prošla kemoterapiju i onda uzela baš tu specijalizaciju, kako bi mogla pomoći ljudima s istom bolešću.

Svi oni koji se bore s mentalnim ili bilo kojim drugim poteškoćama te trebaju pomoć ili savjet mogu kontaktirati Plavi telefon 080 050 305, besplatnu liniju za pomoć.  

Ako se lakše izražavate pisanjem, plavom telefonu možeš poslati i poruku. . U roku od 72 sata Plavi telefon bi trebao odgovoriti.

Na stranici planovg telefona možete pronaći potrebne informacije. 

Plavi telefon jamči anonimnost i povjerljivost svih razgovora.
Kopirati
Drag cursor here to close