Mašala

Hrvat kupio vozačku u BiH pa se čudio što je krivotvorena

Ispitan pred policijskim službenikom kao osumnjičenik u obrani je naveo da je u Osijek išao "izvaditi vozačku dozvolu", no sreo je prijatelja…
Vijesti / Crna Kronika | 23. 01. 2023. u 10:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu je podiglo optužnicu protiv 30-godišnjaka iz Siska, nakon što ga je policija na području Vojnića uhvatila s krivotvorenom vozačkom dozvolom iz BiH za čak tri kategorije koju je koristio punih šest mjeseci, objavio je KAportal.

Na ispitivanju se, navodi portal, branio pomalo šaljivo - iako nikada nije položio vozački ispit, mislio je da je vozačka nabavaljena legalno, a ne da je krivotvorena.

Dozvola bez vozačkog

Zaustavili su ga 18. studenog prošle godine u 15.45 sati u mjestu Grabovac Vojnićki u automobilu Opel Astra slatinskih oznaka, te je tada policajcima dao vozačku dozvolu ma uvid. Oni su odmah shvatili da se radi o krivotvorini. Kazneno su ga prijavili tužiteljstvu zbog krivotvorenja isprave.

Ispitan pred policijskim službenikom kao osumnjičenik u obrani je naveo da je u Osijek išao "izvaditi vozačku dozvolu", no sreo je prijatelja kojem je rekao da bi htio dozvolu za upravljanje vozilima A, B i C kategorije.

Prijatelj ga je spojio s čovjekom iz BiH te su se našli u kafiću nedaleko granice, "obavio je fotografiranje, te je kroz desetak dana potpisao neke papire". Tog čovjeka s kojim se našao, kaže, upitao je treba li dolaziti na vožnju i treba li prijaviti privremeno boravište u BiH, na što mu je ovaj odgovorio da ne treba i da će to riješiti kroz protokol odnosno da će ga on prijaviti.

Nakon oko 25 dana bila je gotova vozačka dozvola, a za njezinu izradu platio je 1.200 eura. Takvom vozačkom dozvolom na kojoj su se nalazili njegovi osobni podaci i fotografija služio se šest mjeseci, no ni u jednom trenutku, navodi, nije mu palo na pamet da je krivotvorena. Prijatelj mu je samo rekao kako će srediti da ne mora ići polagati vozački ispit, čudio se on.

1200 eura

Međutim, iz izvješća o provjeri vjerodostojnosti vozačke dozvole serijskog broja 23116A26R proizlazi, utvrdila je policija, da vozačka dozvola pod navedenim serijskim brojem ne postoji kao izdana od strane nadležnih policijskih tijela u Bosni i Hercegovini.

'Uzimajući u obzir sve navedeno, smatram potvrđenom osnovanu sumnju da je okrivljeni svojim ponašanjem ostvario bitna subjektivna i objektivna obilježja kaznenog djela i to na način da je lažnu ispravu nabavio radi uporabe, a zatim je uporabio kao pravu, a djelo je počinjeno glede javne isprave'', zaključuju u tužiteljstvu.

''U svojoj obrani okrivljenik je priznao da je preko prijatelja došao do čovjeka koji mu je za novčani iznos od 1.200 eura izradio vozačku dozvolu iz koje je proizlazilo da ima položen ispit za vožnju vozila A, B i C kategorije, iako uopće nije imao položen vozački ispit, a zatim se takvom vozačkom dozvolom koristio u prometu šest mjeseci. Dio obrane u kojem je okrivljenik naveo kako nije znao da je riječ o nevažećem odnosno krivotvorenom dokumentu smatram neuvjerljivim i usmjerenim prema otklanjanju vlastite kaznene odgovornosti. Cijeneći sve dokaze proizlazi upravo suprotno, dakle da je okrivljenik postupao svjesno i voljno odnosno bio je svjestan protupravnosti svoga djela, no unatoč tome htio je njegovo počinjenje'', rekao je karlovački tužitelj.

Kopirati
Drag cursor here to close