MUP

HNŽ: Godišnje oko tisuću kaznenih djela, rasvijetli se samo 20 posto slučajeva s nepoznatim počiniteljima

Od ukupnog broja kaznenih djela koja su počinjena od strane nepoznatih počinitelja policija na godišnjoj razini uspije naknadno rasvijetliti njih oko 20 posto, što ostavlja prostor za poboljšanje učinka.
Vijesti / Crna Kronika | 11. 02. 2021. u 13:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U HNŽ godišnje se prosječno zabilježi oko tisući kaznenih djela, i to jedna trećina kaznenih djela po poznatom počinitelju i dvije trećine po nepoznatom počinitelju, te oko 700 slučajeva narušavanja javnog reda i mira.

Od ukupnog broja kaznenih djela koja su počinjena od strane nepoznatih počinitelja policija na godišnjoj razini uspije naknadno rasvijetliti njih oko 20 posto, što ostavlja prostor za poboljšanje učinka. 

Podaci su ovo navedeni u strateškom planu Ministarstva unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije za razdobolje 2021.-2023. godine.

Naime, prema strateškom planu za smanjenje kriminaliteta i podizanje stupnja sigurnosti, MUP HNŽ ima ambicije inoviranja strateških pristupa policije u neposrednoj prevenciji kriminaliteta i narušavanja javnog reda i mira, jačanje kapaciteta kriminalističke policije, povećanje operativno-komunikacijskih kapaciteta, vidljivosti i dostupnosti policije uz primjenu suvremenih tehničkih i informacijsko-komunikacijskih tehnologija.

U plan je uključeno i poboljšanje suradnje i koordinacije sa pravosudnim, policijskim i drugim nadležnim institucijama te efikasnija kontrola nabavljanja, držanja i nošenja vatrenog oružja i smanjenje rizika od zlouporabe vatrenog oružja.

''U tu svrhu, kriminalističko-obavještajna djelatnost, odnosno prikupljanje obavještajnih informacija od strane svih policijskih službenika predstavlja jednu od ključnih stvari na planu sprječavanja, otkrivanja i razrješenja svih kaznenih djela. Kako kriminalistička policija ima ključnu ulogu u suzbijanju svih oblika kriminaliteta jačanje njenih kapaciteta predtavlja imperativ. Unapređenje istražnih metoda, tehnike obrade mjesta događaja kaznendog djela, jačanje kapaciteta kriminalističke tehnike i forenzike, nadogradnja operativnih baza podataka, specijalizacija i usavršavanje službenika kriminalističke policije bi trebalo doprinijeti većem stupnju otkrivenosti, dokazivanja i osuđivanja za kaznena djela'', navedeno je u strateškom planu.

Kopirati
Drag cursor here to close