Postojanje vojnih kampova

Helez sat vremena davao iskaz u Tužiteljstvu BiH

Ministar obrane u Vijeću ministara Zukan Helez stigao je u Tužiteljsvo BiH na poziv ove institucije da da izjavu o svojim tvrdnjama da u Republici Srpskoj postoje vojni kampovi za obuku.
Vijesti / Crna Kronika | 27. 11. 2023. u 12:41 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar obrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez danas je bio u Tužiteljstvu BiH gdje je dao iskaz o navodima o postojanju vojnih kampova na području Republike Srpske.

U Tužiteljstvu BiH formiran je predmet u Odjelu za terorizam u okviru kojeg je pozvan Helez da prezentuje svoj iskaz.

"Helez je pozvan u Tužiteljstvo BiH da da izjavu", rečeno je Srni u Tužiteljstvu BiH.

Davanje iskaza trajalo sat vremena

Podsjetimo, ministar obrane u Vijeću ministara Zukan Helez izjavio je da na području Republike Srpske postoje vojni kampovi za obuku i da su to paravojne formacije.

"Locirani su, pratimo ih i možemo ih lako eliminirati", rekao je Helez, istakavši da cijeli proces vode "neki ljudi iz Rusije".

Zbog toga je dobio poziv da dođe na saslušanje i da iznese svoja saznanja u svojstvu svjedoka.

Davanje izjave trajalo je više od sat vremena. Helez je ušao na donji ulaz ove pravosudne institucije i nije davao izjave za medije nakon završetka.

Njegova izjava o postojanju vojnih kampova, pozivajući se na navodne obavještajne podatke je uznemirila javnost.

Podsjetimo, zbog ''neutemeljenih izjava'' koje urušavaju sigurnost Klub zastupnika SNSD-a i srpski klub u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH tražit će smjenu ministra obrane BiH Zukana Heleza. 

Srpska članica Predsjedništva BiH, Željka Cvijanović, na sjednici Predsjedništva BiH će tražiti informaciju o Helezovim tvrdnjama o postojanju navodnih paravojnih formacija i kampova za obuku na teritoriji Republike Srpske. 

OSA je ranije demantirala Helezove tvrdnje te u izvještaju poslanom predsjedateljici Vijeća ministara navela kako ne raspolaže informacijama o vojnim kampovima za obuku u Srpskoj. 

Dodik 'pao' po partnerima

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da ministar obrane u Vijeću ministara Zukan Helez nije u cirkusu, pa da može pričati šta hoće i kako hoće, nego ministar koji za svoje neodgovorno i opasno ponašanje treba i mora da odgovara.

"O BiH najbolje govori činjenica da na tako važnoj poziciji u Vijeću ministara imamo politički neuračunljivu osobu, koju je ispod svake razine i komentirali. Javnost treba znati da takvom beskičmenjaku, koji provocira sukobe, prijeti i bezočno laže, trojka daje podršku da to radi i da je to sve unaprijed smišljeno", naveo je Dodik na društvenoj mreži X.

Prema njegovim riječima, da predsjednik stranke Narod i pravda Elmedin Konaković i predsjednik Socijaldemokratske partije Nermin Nikšić imaju imalo obraza i političke odgovornosti i da stvarno žele dobro BiH, kako to tvrde, sami bi povukli Heleza.

"Svaki pokušaj pravdanja Helezove neuračunljivosti govori da je glavni cilj da se ne postigne nikakav dogovor i da oni na taj način najviše profitiraju", ukazao je Dodik.

 

Kopirati
Drag cursor here to close