Joseph James DeAngelo

Golden State Killer: Starac priznao 13 ubojstava i 50 silovanja

Prema sporazumu u ponedjeljak iznesenom pred sucem Višeg suda DeAngelo je suočen s kaznom doživotnog zatvora bez mogućnosti uvjetnog otpusta.
Vijesti / Crna Kronika | 30. 06. 2020. u 07:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši policajac koji se pretvorio u nasilnog serijskog zlostavljača poznatog kao “Golden State Killer” u ponedjeljak je priznao 13 ubojstava te mnoštvo silovanja i upada u domove kojima je terorizirao Kaliforniju 1970-ih i 80-ih godina, piše Hina.

Joseph James DeAngelo (74) krivnju je priznao u okviru šireg sporazuma s tužiteljima koji ga štiti od smrtne kazne u zamjenu za priznanje svih nedjela koja je počinio u 11 kalifornijskih okruga.

Prema sporazumu u ponedjeljak iznesenom pred sucem Višeg suda DeAngelo je suočen s kaznom doživotnog zatvora bez mogućnosti uvjetnog otpusta.

Tužitelji su izjavili kako su nagodbom željeli osigurati da mnogi preživjeli, ali i obitelji žrtava, svjedoci i istražitelji vide rješenje slučaja, ali i da ih se zaštiti od daljnjih pravnih postupaka koji bi se mogli vući još desetljeće.

“Zaslužili su priliku, žrtve i srodnici, biti prisutni kad se konačno pročitaju presude”, rekla je Amy Holliday, zamjenica okružnog tužitelja u okrugu Sacramento. “Sada je vrijeme za pravdu pred nama”.

Video: Golden State Killer Joseph DeAngelo pleads guilty to murders in California

DeAngelo, obučen u narančasto zatvorsko odijelo, na ročištu je sjedio bezizražajno u invalidskim kolicima. Slabim glasom kazao je da je kriv kada ga sudac tražio da prizna 13 teških ubojstva i otmica.

Odgovorio je i “priznajem” na uzastopne optužbe za silovanja, pljačke, oružane prepade i druge zločine, dok su tužitelji iznosili detalje o svakom ubojstvu, seksualnom napadu i upadu u domove.

Osim za 13 ubojstava i otmica, tužitelji su rekli kako je poznato da je DeAngelo počinio gotovo 50 silovanja i više od 120 provala. Zločinački niz koji je trajao od 1975. do 1986. počeo je kao policajac u dva kalifornijska gradića.

Njegovo uhićenje 2018. obustavilo je više od 40 godina istrage u slučaju za koji su vlasti rekle da je konačno riješen usporedbom DNK uzoraka s mjesta zločina s podacima na genealoškim web stranicama preko kojih korisnici istražuju svoje porijeklo.

Kopirati
Drag cursor here to close