Dionice kupovao za 5 KM, prodavao za 77 KM

Godina zatvora za poduzetnika iz Konjica: Oduzeto mu 9 milijuna KM

"Tako je optuženi u navedenom periodu kupovao dionice po cijeni od pet KM, a potom ih istoj firmi kao većinski vlasnik dionica prodao po cijeni od 77 KM. Na ovaj način stekao je protupravnu imovinsku korist u iznosu od 9.440.352 KM", navode.
Vijesti / Crna Kronika | 17. 04. 2023. u 17:23 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon održanog pretresa po ukidanju oslobađajuće prvostupanjske presude, Kantonalni sud u Sarajevu (KSS) proglasio je krivim Izeta Čorbu zbog krivičnog djela - povlaštene informacije iz Zakona o tržištu vrijednosnih papira FBiH.

Osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine te mu je, istovremeno, oduzeta imovinska korist u iznosu od devet milijuna KM, objavljeno je na službenoj stranici Tužiteljstva KS.

Optuženi se tereti da je od kolovoza 2011. do lipnja 2014. godine u svojstvu izvršnog direktora i većinskog vlasnika dionica firme RFK "Valjčići" Konjic, iskoristio povlaštene informacije iz dva pisma namjere firme NN International BV iz Nizozemske, koja je iskazala interes za kupovinu emitovanog dioničkog kapitala u RFK Valjčići.

"Tako je optuženi u navedenom periodu kupovao dionice po cijeni od pet KM, a potom ih istoj firmi kao većinski vlasnik dionica prodao po cijeni od 77 KM. Na ovaj način stekao je protupravnu imovinsku korist u iznosu od 9.440.352 KM", navode iz Tužiteljstva KS.

Na ovu presudu postoji pravo žalbe.

Kopirati
Drag cursor here to close