Slomit ću ti kosti ako ne platiš!

Filmske scene u Makarskoj: Dvojica reketara upala u policijsku klopku

Muškarci koji su uhićeni u samom središtu Makarske prijetili su 31-godišnjem Makaraninu u ime novčanog duga, a neslužbeno se doznaje da su pokušali izvući veću količinu novca. Uhićeni su u kavani
Vijesti / Crna Kronika | 29. 11. 2022. u 17:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog kaznenog djela iznude u pokušaju uhićeni su 45-godišnji državljanin BiH i 40-godišnji hrvatski državljanin, a cijela akcija hvatanja ovog dvojca odvila se u samom centru Makarskoj, u ponedjeljak u jutarnjim satima na očigled brojnih građana.

Naime, zbog ovog uhićenja u Makarsku su stigli i pripadnici Jedinice specijalne i interventne policije iz Splita, znajući unaprijed vrijeme i mjesto sastanka dvojice reketara s njihovom žrtvom, inače dobrostojećim Makaraninom, prenosi 24sata.hr.

Naime, 31-godišnji muškarac kojemu su u ime novčanog duga prijetili fizičkom silom cijeli je slučaj prijavio policiji, no ipak je jedva, bojeći se za sebe i svoje bližnje, pristao bio dio gotovo filmskog uhićenja. S dvojcem je primopredaju novca dogovorio u kavani nasuprot trajektnog pristaništa, a policija je sve pomno isplanirala.

U kavani su to jutro, kako doznaje 24sata, gosti uglavnom bili policajci u civilu osiguravajući tako cijelu akciju jer uvijek postoji pretpostavka da su reketari naoružani. Nekoliko specijalaca, naoružanih i pod punom opremom mirno je ušetalo u poznati makarski kafić i dvojac izvukao dvojac na ulicu.

Cijelu akciju budno su ispratili brojni prolaznici čudeći se prizorima na frekventnoj lokaciji u njihovom gradu, no tijekom uhićenja nije bilo ni povišenih tonova. Muškarci se naime, nisu uopće opirali uhićenju vidjevši da su uhvaćeni u pomno osmišljenu klopku, no ipak su nad njima su iz preventivnih razloga upotrebljena sredstva prisile.

Nakon što su ih izveli iz kavane, djelatnici specijalne policije potom su ih "ispratili" do automobila BiH registarskih oznaka ukrašenog brojnim navijačkim rekvizitima. S tim vozilom su stigli u Makarsku, a parkirali su ga 50-ak metara dalje od kavane, uz trgovinu, kako bi lakše nestali s iskamčenim novcem.

Policija je odmah obavila detaljan pretres vozila, a neslužbeno se doznaje da su od 31-godišnjaka pokušali izvući veću količinu novca.

Obojica su, po provedenom kriminalističkom istraživanju, uz kaznenu prijavu policijskom pritvorskom nadzorniku. Više službenih informacija iz PU splitsko-dalmatinske nije bilo moguće doznati, o svemu su javnost izvijestili tek u kratkim crtama, nakon što je kriminalističko istraživanje završeno.

Inače, za kazneno djelo iznude u pokušaju predviđena je kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Mladić dužan do grla tjednima je dobivao prijeteće poruke i fotografije: ‘Slomit ću ti kosti ako ne platiš‘

Kako neslužbeno doznaje Slobodna Dalmacija, oštećeni je 31-godišnjak, koji kao ekonomist radi u jednom trgovačkom lancu, od jednog svog prijatelja iz Švicarske prije nekog vremena posudio tri tisuće švicarskih franaka odnosno oko 23 tisuće kuna. Financijski uteg duga očito mu je bio pretežak i novac nije vratio u dogovorenom roku pa je muškarac prodao svoj dug 40-godišnjem Slađanu B., hrvatskom državljaninu, rođenom u BiH koji je svojedobno živio u Švicarskoj, ali trenutno ima prijavljeno prebivalište u Njemačkoj. Uvidom u javno dostupne fotografije na društvenim mrežama teško je ne uočiti vidljivu tetovažu koju ima na vratu, a koja poručuje da su "svi policajci gadovi", a vrlo je upečatljiv i sa svijetlom bradom vezanom u repić s bezbroj tetovaža po cijelom tijelu.

Nakon što je otkupio dug, Slađan je pokušao utjerati dugovanje tražeći da mu žrtva sad vrati ne 23 tisuće kuna nego više nego trostruko veći iznos od 10 tisuća eura odnosno 75 tisuća kuna. U nekoliko je navrata, doznajemo, tijekom listopada i studenog ove godine dolazilo do kontakta žrtve i iznuđivača pa su se tako jednom prilikom našli u blizini granice Hrvatske i BiH. Prijetio je da će, ako ne dobije novac, uzeti vozilo žrtvinog brata, pa mu je ovaj jednom prilikom dao 1400 eura. No, ni to nije bilo dovoljno već je Slađan kazao kako je dug sad 11 tisuća eura i da će ga ubiti ako ne plati. Jednom je prilikom i fizički napao žrtvu nanijevši mu ozljede po trbuhu, a učestalo mu je s raznim brojeva mobitela slao prijeteće poruke i fotografije raznog oružja i oruđa koje će upotrijebiti ako ovaj ne plati.

Prije desetak dana Slađan je nazvao žrtvu na mobitel, no ovaj se nije javljao pa mu je poslao poruku da se nađu u lokalu u Baškoj Vodi. No, ovaj nije došao.

Kako pritisak nije prestajao, nekoliko dana prije uhićenja, žrtva se obratila policiji koja je cijeli susret detaljno u tajnosti isplanirala davši oštećenom označene novčanice koje je trebao predati iznuđivaču. Na sastanak u Makarskoj žrtva je, kako je prije toga dogovorio sa Slađanom, trebao doći u automobilu marke Seat kojeg je trebao prepisati na Slađanovo ime kao dio vraćanja duga, no umjesto toga došao je u starijem automobilu.

Na dogovorenu primopredaju Slađan je poveo svog prijatelja Mirzu S. koji je prije toga nazvao žrtvu i kazao mu da će mu slomiti kosti ako ne donese novac. Došli su Slađanovim Mercedesom njemačkih registarskih oznaka kojeg su parkirali nedaleko od mjesta dogovora. Sastali su se sa žrtvom koja je Slađanu dala kuvertu s manjom svotom označenih novčanica u kunama. Slađan je započeo brojati novac, a Mirza je pratio pogledom žrtvu. Taman kad je iznuđivač upitao 31-godišnjaka gdje je ostatak novca, u lokal su upali policijski specijalci.

Koliko su iznuđivači bili iznenađeni policijskom akcijom govori i podatak da je uhićenje trajalo svega koju minutu te da su specijalci lisičinama vezali Slađana B. koji nije uspio pružiti nikakav otpor. Njegov kompanjon mirno je i bez problema izašao iz lokala s policajcima, a poslije je tijekom kriminalističke obrade navodno kazao da nema nikakve veze s iznudom i da nije imao pojma gdje i zašto ide. U njihovom automobilu nađeno je, doznajemo, nekoliko mobilnih uređaja, nekoliko noževa te navodno neka smjesa koja se upotrebljava u stomatologiji za uspavljivanje pacijenata.

Nakon što su privedeni i ispitani na Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu, dežurna je tužiteljica zatražila određivanje istražnog zatvora i to za Slađana zbog opasnosti od bijega i opasnosti od ponavljanja djela što je sudac istrage i prihvatio te ga je poslao na jednomjesečno hlađenje na Bilice. Tamo je završio i Mirza i to zbog opasnosti od bijega, piše Slobodna Dalmacija.

Kopirati
Drag cursor here to close